Хумани гест младих Јагодинаца: Отворили јавну кухињу за старије суграђане, али им је потребна помоћ

Dušan Marković, Jagdina humanitarna akcija

На 4. април, Дан студента, велики број академаца, ове године другачије обележава свој празник. Уместо традицоналних журки на којима се окупља велики број младих људи, претходних дана и недеља, студенти широм Србије учествују као волонтери и помажу старијим суграђанима који не могу напоље због епидемије  корона вируса.

Екипа младих људи из Јагодине још један је светао пример како и они, као студенти, могу да помогну у тренуцима када је у Србији на снази ванредно стање.

Они су пре нешто више од 10 дана покренули иницијативу за отварање јавне кухиње која ће служити свим старијим суграђанима којима је помоћ неопходна.

Dušan Marković, Jagodina humanitarna akcija

После покретања иницијативе, кухиња је кренула са радом и сада ради већ 9 дана.

Пројекат јавне кухиње замишљен је да функционише по принципу донација у намирницама од којих се у експрес ресторану припремају оброци, а онда их волонтери, да не би дошло до заразе, разносе на кућне адресе оних угрожених људи који су се путем телефона или друштвених мрежа пријавили за оброк.

Dušan Marković, Jagodina humanitarna akcija

На почетку, кухиња је снабдевала 7 корисника док је данас из кухиње изашло 47 оброка.

Један од покретача иницијативе, Душан Марковић, наводи да је ово само још једна у низу хуманитарних акција коју су спровели у дело.

– Желимо да путем јавности и медија подигнемо свест код оних људи који су у могућности да помогну и донирају намирнице како би кухиња наставила са својим радом. Наша жеља је да се повећају капацитети, јер нам се јавио велики број људи – наводи Марковић.

Овај хумани гест младих Јагодинаца препознао је њихов суграђанин мр Сретко Дивљан, најпознатији сликар у овом крају и бивши декан Факултета педагошких наука, који је донирао своју слику у вредности од 3.000 евра.

Dušan Marković, Jagdina humanitarna akcija

– Објавили смо вест на друштвеним мрежама да је на хуманитарној аукцији професорова слика и да ће уз његову сагласност новац од куповине слике бити утрошен за рад наше јавне кухиње, а да свесни ситуације, не очекујемо да за слику тражимо робу у вредности од 3.000 евра, већ би власник слике био онај који буде дао највећу понуду. На жалост, нико се није јавио – закључио је Марковић.

Ипак, ови млади људи не одустају од свог циља да помогну својим суграђанима и надају се да ће њихов апел разумети они који могу да помогну наставак реализације њиховог хуманог подухвата.

Покретачи иницијативе за отварање јавне кухиње у Јагодини су Душан Марковић, председник омладинске организације Бунт, Ненад Илић, председник Студентске организације Факултета педагошких наука и Никола Коле Павићевић, власник угоститељског објекта.

Извор: Телеграф