Рус и Индијац направили усавршени ласер

laser_experimentЕкипа научника Вирцбургског универзитета у Немачкој разрадила је нови ласер, поларитоник. У раду је учествовао Рус – Владимир Кулаковски из Института физике чврстог тела.

Усавршени ласер не користи електроне, него поларитоне. То су саставни делови честица, са енергијом коју делом чини електромагнетска, а делом – енергија побуђеног стања средине. У обичном ласеру већина електрона се налази у високоенергетском стању – у противном емисија зрачења неће почети. Нови ласер може да функционише без овог услова.

Друга предност поларитоника је у знатно бржем активирању и заустављању. Сигнали од овог уређаја могу се знатно чешће, или са далеко мањим утрошком енергије емитовати преко линије оптичких каблова.

Још једна предност нове генерације ласера је у томе, да ће они допунити рендгенографију. Уз то су они радиолошки знатно безбеднији.

Поларитоници су у стању да раде на веома перспективним терахерцним фреквенцијама, које су све популарније у свету. У Јапану се терахерцне фреквенције користе за безжичне мреже.

Занимљиво је, да се паралелно са руско-немачком научном екипом разрадом бавила екипа стручњака са Мичиганског универзитета САД. На њеном челу је професор из Индије Палаб Бхатахара. Оба пројекта су независно један од другог дошли до истих резултата.

Олга Соболевска / Глас Русије