ЛИЧНИ СТАВ Слободан Првановић: Злочини и казне

Prvanović_

Да ли сте размишљали шта ће бити кад сав овај ужас прође, шта ће бити у првим данима након укидања ванредног стања?

Жељни живота, људи ће да јурну на све стране, једни да надокнаде пропуштено у вези са послом, други у вези са уживањем. Нико неће хтети да се сећа свега овога, а још мање да се тиме бави. Ови што сада злоупотребљавају општу муку гледаће да, за своју предизборну кампању, искористе ентузијазам који буде букнуо код грађана. Јасно је да ће поручивати да сви који су преживели корону свој живот дугују председнику – спаситељу. Утркиваће се његове улизице у глорификацији спасиочевог лика и дела, а он ће, са сузом у оку, рећи да неће о томе да прича јер мора да настави да брине о спашавању српске привреде.

Наравно, наставиће у истом ритму са гостовањима на свим телевизијама, свим поводима, у свим терминима, са свим и свакаквим лупетањима. Та богојављања (како његова обраћања називају техничари на телевизијама) трајаће све до избора, пред које ће са неба, хеликоптером, народу да стигне божји дар од 100 евра. Амин.

Тако ће да буде, осим ако ми не кажемо да тако не може да буде. Ако кажемо да не дозвољавамо олошу да нам угрожава животе, да се поиграва са нашим здрављем, да се зафркава и смеје кад нам прети опасност. Ако кажемо да не пристајемо на то да нас багра обмањује, да нас понижава, да нас шиканира. Ако кажемо и покажемо да не може ово да прође као да ништа није било. Зато, већ сада, треба заказати митинг за прву суботу након укидања ванредног стања. Да на њему гласно прочитамо све тачке оптужнице, за свако од недела које су починили, и да се договоримо за суђење.

Какви идиоти седе у српском парламенту показало се онда када су одбили да усвоје предлог да кладионице уплаћују део прихода на име лечења деце. Какав идиот се налази на месту председника Србије показало се онда када је, без маске на лицу, отишао да се слика поред болесног детета. Какви идиоти седе у Влади показало се када су, на почетку епидемиолошке кризе, инсистирали да деца иду и она два дана у вртиће и школе. Какви идиоти воде Србију? Умоболни идиоти!

Ти и такви идиоти воде Србију у овом изузетно опасном и тешком тренутку. А, како то раде, знамо и видимо сви. Почев од тога да никакве резерве заштитне опреме и дезинфекционих средстава нису направили пре стизања заразе у Србију, до тога да ни после месец дана не могу да се саставе да омогуће грађанима набавку ових преко потребних ствари.

Још и горе, изгледа да ни здравствене раднике нису снабдели са довољно тих средстава, али јесу снабдели страначке активисте, како би могли да се сликају за пропагандне сврхе у оквиру предизборне кампање. Још горе и од тога, уместо да признају да су неспособни да воде државу у овом драматичном тренутку и да се повуку, да препусте руковођење онима који, ако ништа друго, нису толико неспособни, они настављају са калкулантском политиком при увођењу мера заштите, ризикујући здравље и животе хиљада грађана. Ни то није крај умоболног идиотизма. Њима је главна преокупација како да у предизборне сврхе искористе овај ужас.

Манијакално обраћање јавности од стране неуравнотежене особе на месту председника Србије јесте прво, али не и једино бесрамно искоришћавање опште катастрофе. Његово дегутантно самопромовисање у циљу задржавања функције свакако ће ући у историју бесчашћа, а кичерајски популизам којим покушава да фасцинира грађане почео је да изазива гађење и код његових присталица. И они имају трансфер блама када гледају дезорјентисаног лудака како се губи у јадном самохваљењу и јефтином глуматању.

Користољубиви полтрони из председниковог окружења користе ову ситуацију да му покажу своју бескрајну понизну лојалност, а како би учврстили своју позицију која им пружа могућност за профитирање. Сви заједно, онда, гледају како могу да стабилизују своју владавину, како да за време трајања заразе „доведу у ред“ све што би сутра могло да буде извор било какве опасности у погледу њиховог опстанка на власти. Тако, крећу са увођењем цензуре. Забрањују објављивање информација из прве руке јер би то могло да разоткрије до које мере су били неодговорни у спречавању ширења заразе и у каквом је расулу наша држава. Хапсе новинарку како би застрашили и њу и њене колеге, а да би спречили извештавање о ноторној истини да катастрофално лоше раде.

Оркестрирају здравствену струку и од њихових обраћања јавности праве игроказ, а са циљем да са себе скину оговорност за почињена недела. Чак у свом цезаропапизму иду дотле да ову ситуацију користе и за ућуткивање слободномислећих духовника, а којекакав морални шљам набацује идеју о гашењу слободе информисања на интернету.

Нико у свету где се раширила зараза не користи ужасну ситуацију за остваривање личних интереса. Само код нас умоболник ово види као прилику да се боље позиционира и да се учврсти на власти. Само се он свако мало истреса над народом. Само се он свети народу због тога што се са њим спрда уместо да му се не диви.

Треба да му се суди. Мора да му се суди. И њему и свим његовим саучесницима. А, док се исписује оптужница треба да водимо рачуна о томе да су идиоти на власти, буквално, штетни по наше здравље и опасни по животе свих нас. Лудакова патолошка жеља да остане на власи и незасита грамзивост удворица могу да имају језиве последице. Побуна је, зато, и наша обавеза и сама неопходност. Мирна, грађанска, али свеопшта побуна против оних који нас упропаштавају. У овој ситуацији једини начин који нам је преостао за исказивање протеста јесте прављење буке, са свих прозора и тераса у заказано време. Једино што треба и морамо да тражимо је да се они склоне и да препусте да стручни, поштени и нормални људи преузму руковођење државом.

Само лудак може да умисли да је незаменљив, а тешки лудак мисли да он треба вечно да буде на власти. Зауставимо лудило! Спречимо лудака!

Слободан Првановић,
научни саветник Института за физику

Извор:
ДИРЕКТНО