Неколико напомена уз владин економски програм

Bosko

Јуче је министар финансија најавио је владин програм подршке привреди и становништву, па да га укратко погледамо

Прво, овај пакет, макар у најави, личи на сличне који се усвајају у другим земљама ради подршке привреди која је угрожена због државних акција на сузбијању епидемије (разне забране).

Друго, тренутно се не знају многи конкретни елементи програма. На пример, повезано са условима које ће држава поставити ради коришћења подршке – ко ће имати права да се укључи и  под којим условима. Стога је за ближу оцену програма потребно сачекати правну регулативу. Ђаво се обично крије у детаљима.

Треће, већи део програма подразумева да привреда касније врати оно што је добила. Тако је одлагање пореза и доприноса потребно намирити од 1.1.2021, а слично ће важити за кредите за ликвидност. Ово „кредитирање“ по оба основа може бити корисно уколико застој у пословима буде релативно кратак, али и недовољно уколико криза буде дуготрајна.

Четврто, помоћ онима који изгубе посао већ постоји у нашем систему, тако да давање њима није нова мера већ законска  обавеза државног осигурања од незапослености.

Пето, највећа непознаница је везана за финансирање програма. Држава Србија неће имати свог новца за ове намене, већ ће се мучити да покрије и редовне, посебно када пресахну уплате доприноса за пензије и здравство. Остаје задуживање, које је свакако неизвесно у овим тешким временима. Колико домаће банке имају слободног новца и у којој су мери спремне да га позајме држави? Ово још више важи за светско тржиште капитала. Како смо навели у ранијем тексту, могуће је узети нешто из девизних резерви и из емисије Народне банке, али да се не претера.

Шесто, очигледно је да је (и) овај програм маркетиншки оријентисан у корист власти и СНС-а.  Почевши од Вучићеве  изјаве како је већи него словеначки и хрватски програм, па до поклона од 100 евра сваком грађанину Србије. Многи се питају чему тај поклон, мада је ствар јасна: он ће бити дат по  окончању ванредног стања, што значи у време предизборне кампање за изборе који тада морају бити одржани. Чиста коинциденција?

Извор:
СРБИЈА И СВЕТ