Јача притисак у ЕУ да се врате визе Србији

srpski-pasosИзвестилац ЕП за визну либерализацију Тања Фајон изјавила је да после лета треба очекивати усвајање механизма за суспензију безвизног режима ЕУ с неким државама.

Према њеним речима за сада не постоји реална претња о укидању визне либерализације, јер у Европској унији не постоји механизам за то, односно о том механизму се разговара у Европском парламенту, Европској комисији и Савету ЕУ и он тек треба да се усвоји.

„Када се механизам усвоји, онда ће претња укидања безвизног режима бити стварна. Зато понављам да власти и грађани треба да ураде све како би смањили број лажних азиланата који долазе у Немачку, Швајцарску, Белгију, Холандију или Шведску“, истакла је Тања Фајон у интервјуу за Дојче веле.

Тај предлог је, како објашњава, у процедури већ две године и он се не односи само на западни Балкан, него на све треће земље које су у безвизном режиму. На питање када се може очекивати да механизам за укидање безвизног режима добије сва потребна „зелена светла“, она каже да постоје притисци да се с тим пожури јер је у ЕУ велика економска криза, а „у доба мање запослености, расте страх од људи који долазе споља да траже посао“.

„Постоји и други разлог да се што брже донесе механизам – велики број трећих земаља тек тражи безвизни режим. Власти у Унији њима не желе да отворе врата док не уведу механизам за суспензију белог шенгена. Зато мислим да ћемо убрзо усвојити мере, али не пре годишњег одмора. Онда ће опасност постојати пре свега за земље западног Балкана, посебно за Србију и Македонију јер су имале највећи број азиланата у протеклом периоду“, рекла је Фајон.

На питање како ће тај систем функционисати, на пример ако Немачка тражи да се грађанима Србије или Македоније поново уведу визе, известилац ЕП за визну либерализацију је објаснила да би, у том случају, ако би Немачка имала ванредни пораст броја азиланата, она затражила од Европске комисије да размотри ситуацију.

„Одлука ће се доносити већином у Савету ЕУ, дакле није неопходан консензус. Бојим се да већ данас постоји већина земаља чланица које би гласале за суспензију безвизног режима за неку од ове две балканске државе“, додала је она.

„Прва суспензија траје шест месеци са могућношћу продужења за још девет месеци. Онда је питање како вратити земљу натраг у безвизни режим. Постоји опасност да ће ЕУ тражити да се суспендована земља трајно стави на црну листу. Надам се да ће се обистинити најаве Европске комисије – да овај механизам никада нећемо искористити, али је нажалост реалност у Европи данас другачија. Зато је важно да људи знају правила и да не злоупотребљавају слободу кретања“, објаснила је Фајон.

Дојче веле