Вицепремијер Србије прогнозира да ће многи остати буквално и без хлеба

seloКада у исто време велики број највиших државних званичника са разних медија поручује јавности да је замрзавање пензија и плата у јавном сектору потребна мера за спречавање банкрота државе, онда се то већ може сматрати скоро сигурним потезом власти у догледној будућности.

Дакле, ако је са једне стране неизбежно њихово замрзавање, и ако је са друге стране потпредседник владе Србије говорио истину шта ће се у том случају догодити са пензионерима – онда ће многи буквално остати гладни, а у најскоријем времену ће бројни грађани због те одлуке изумрети. Ево о чему се ради.

Вицепремијер Србије Јован Кркобабић је дословно изјавио да је «сигуран да би смањивање или заустављање раста пензија изазвало у кратком року прави геноцид међу најстаријом и најугроженијом популацијом у Србији, а многобројне би то оставило буквално и без хлеба».

Међутим, с обзиром на убедљивост оних који воде економску и целокупну политику у земљи, већ сада се може са великом дозом сигурности рећи да ће ипак доћи до поменутог замрзавања примања. Наиме, у року од свега неколико дана, прво се у медијима појавила вест да се државни врх у троуглу Вучић-Дачић-Динкић већ сагласио око тога да је неопходно замрзнути пензије и плате у јавном сектору, а затим је уследио и низ изјава високих владиних службеника у којима су се заложили за ту исту оштру меру.

У том смислу је иступила и министарка енергетике која је без увијања нагласила да су непопуларне мере неопходне за излазак из кризе, а суштински исто је рекао и министар финансија када је предложио да се судбина запослених у јавном сектору веже за судбину запослених у приватном.

Такође, треба узети у обзир да су такву препоруку влади Србије дали и Међународни монетарни фонд и Светска банка, што само још више доприноси утиску да ће таква мера готово неизбежно бити усвојена.

Наравно, у условима када постоји значајна инфлација, замрзавање пензија и плата ће у ствари значити њихово реално смањивање, а колико ће то утицати на ионако низак стандард најстаријег дела популације, јасно говори податак да у овом тренутку просечна пензија у Србији износи тек око 200 евра.

И мада се чини да је то изнуђени корак у смањењу огромног буџетског дефицита, односно мањка у државној каси, потпуно је разумљив и вапај оних који кажу да се не могу тражити одрицања од најсиромашнијих и социјално угрожених група становништва, а то су управо пензионери.

У сваком случају, иако коначна и званична одлука о замрзавању пензија и плата у јавном сектору још увек није донета, јасно је да се она спрема и само је питање времена када ће бити озваничена и спроведена у живот. А тада ће, ако је у праву вицепремијер Србије, доћи до тога да ће многи од укупно милион и седамсто хиљада пензионера, колико их има у земљи, остати чак и без хране. То ће, како он тврди, бити катастрофа за државу, уколико само један човек умре од глади. А када би то задесило више људи, он предвиђа да би дошло до потпуног слома свега постојећег у Србији, после чега више не би било лека.

Дакле, по изјавама људи из државног врха, ако не дође до уштеде на неки други начин, испада да је загарантован један од ова два катастрофална сценарија. Или ће се појавити огроман дефицит у државном буџету који ће проузроковати банкрот државе, или ће, како прогнозира вицепремијер Кркобабић, доћи до геноцида над пензионерима.

По свему судећи, ипак ће доћи до замрзавања пензија и плата, а онда ћемо видети да ли ће се обистинити слутње потпредседника владе Србије који тврди да ће тада многи остати – буквално и без хлеба.

Ратко Паић / ГЛАС РУСИЈЕ