Хоћете ли да будете снисходљиви према власти и за Васкрс

nikola malovic

Пише: Никола Маловић

На питање како су могли људи из Србије да учествују на литургијама по портама, одговорио је да је то Србија, а да је познат статус СПЦ у Црној Гори

Данас сам разговарао са једним нашим старим и уваженим свештеником. Питао сам зашто су литургије, без најаве, у минулу недјељу почеле уру раније, зашто без народа у цркви (а што није могао по човјек на размак од 2 метра?), или што није било народа у порти, на размаку од 2 метра?

Добио сам, знаш сине, дипломатске одговоре, а на питање како су могли људи из Србије да учествују на литургијама по портама, одговорио је да је то Србија, а да је познат статус СПЦ у Црној Гори. И додао: „Црква је увијек била снисходљива према власти.“

„А хоћете ли да будете снисходљиви и за Васкрс?“ – упитао сам мени иначе веома драгог свештеника. „Бог ће се за све побринути“, казао је.

Мени је да замислим Васкрс без мора народа око сваке цркве незамисливо.

Уколико наша црква, праштајте ако гријешим, буде према Влади Црне Горе снисходљива чак и на Васкрс, плашим се да могу/можемо сањати литије с почетка године, тј. вријеме када Српска православна црква није била толико снисходљива. И откуд одједном толика снисходљивост?

Извор:
ИН4С