Николина маска ШТИТИ ОД КОРОНЕ и загађења, моћи ће да се користи бар 10 дана, а филтери откувавају: ЕПОХАЛАН изум младог научника из БЕОГРАДА (ФОТО)

Осмислио јединствену заштиту од вируса ковид-19, али и од разних штетних честица у ваздуху. Направљена је од хипс пластике до 14 дана

  Никола Крстић   Фото Ж. Кнежевић

МЛАДИ научник Никола Крстић из Београда, са својим „Анора“ тимом, осмислио је „лајф маск“, маску за заштиту од заразе вирусом корона. Реч је о јединственом производу у Србији, који је у понедељак представљен Фонду за иновације и чека се одговор да ли ће моћи да покрену производњу.

У разговору за „Новости“, Никола нам је открио да је маска направљена од хипс пластике са специјалним филтерима. Она се, како каже, може користити и после престанка опасности од вируса ковид-19, и то против разних врста загађења.

– Маска ће имати X-13 филтере, који ће пречишћавати ваздух – објашњава Никола. – Такви филтери се могу мењати на 10 до 14 дана, а могу се откувавати у води. А, оно што је сада најважније јесте могућност да се за месец дана произведе око 100.000 оваквих маски. Реч је о потпуно домаћем производу, који ће се производити у фабрици у Инђији. Планирано је да маске буду бесплатне, а ако то не буде било могуће, цена ће бити око 200 динара.

Никола Крстић је већ познати млади српски научник. О њему су, пре нешто више од две године, „Новости“ прве писале, као о матуранту београдске Електротехничке школе „Никола Тесла“, који је осмислио рукавицу за слепе. Он је данас директор стартап компаније, и добио је грант од 80.000 долара за усавршавање свог изума.

Првобитни 3Д модел рукавице коју је осмислио, имао је две функције и био је повезан на мобилни телефон. Две године касније све је унапређено: рукавица „анора“ се навлачи на руку, има десет функција, „говори“ осам језика, препознаје препреке, боје, новчанице, открива „залутале“… Финална верзија ове рукавице се очекује у мају, и то са две нове функције и могућношћу управљања на додир прста.

ПОМАЖУ И МАШИНЦИ
У ЖЕЉИ да помогну медицинском особљу, група мастер инжењера Машинског факултета у Београду осмислила је иницијативу „Маска за све“. Ови талентовани младићи су, у року од 48 сати, урадили потребну техничку документацију и упутство за једноставну и брзу израду заштитних визира за лица, која је доступна на www.maskazasve.com. – Наша идеја је била да људи у мањим срединама могу сами да направе маске, без коришћења специјалних апарата – каже Милош Петрашиновић, студент друге године докторских студија.

Извор: Новости