Причести се и тргни се

причест

Пише: Божидар Чармак

Причешће вином и хлебом изображеним у Крв и Тијело Христово, из једне чаше и једне кашике, установљено је у цијелом Православљу, а у Црној Гори никада није чињено другачије него тако.

Називати примитивизмом онај метод и начин којим су Црну Гору, Цркву и народ духовно хранили наше владике Свети Василије Острошки, Свети Петар Цетињски, Владика Петар Петровић Његош, Митрофан Бан, све православне владике и свештенство од када је овдје настала држава и Црква, није ништа друго до политички примитивизам најгоре врсте од када Црна Гора постоји до данас.

Ово није само пљување на наше свеце од Острога до Цетиња, од Михољске Превлаке до Ђурђевих Ступова, већ и пљување у лице нашим владарима и очевима који су на овај начин духовно и политички градили Црну Гору, од Светог Јована Владимира, преко Ивана Црнојевића, Војислављевића до светородних Петровића од Светог Петра Цетињског до Краља Николе Првог, који су се сви до једног причешћивали из једног истог путира, из једне исте кашике и од једног истог Тијела и Крви Христове, заједно са свеколиким свештенством и народом, од најбогатијих до најсиромашнијих, од најснажнијих до најболеснијих, од тек рођене дјеце до стараца у последњим данима овоземаљског живота.

Онај коме нису свете ове чињенице, није света ни безбједност грађана, ни државне границе, па ни јавно здравље.

Нажалост, Влада и Предсједник су већ показали своје лице, став и однос по овом питању прописујући намјеру отимања и уништења Православне Цркве објављену циничним одредбама Закона о слободи вјероисповјести.

Нажалост, та двојица и све ужи круг њихових следбеника се не причешћују Тијелом и Крвљу Христовом из једне чаше и једне кашике са народом, као што су то радили они који су изградили Црну Гору и који су нам је завјетовали као острво и тврђаву слободе.

Ови људи се причешћују својим причешћем: државним буџетом, друштвеним предузећима, националним богатством, а сада су одлучили да се причешћују и материјалном имовином Цркве, умјесто Тијелом и Крвљу Христовом.

Када је у питању јавно здравље, црногорске власти објављују имена људи који су у изолацији, само зато што су дошли својим кућама и прешли границу, по правилу из Србије, а истовремено не објављују имена људи који су заиста заражени корона вирусом. Било би чак прихватљиво да се објаве имена оних који крше изолацију, а не да се стигматизују људи само зато што су дошли кући. Разлог ове ружне националне представе је тај што су нулти пацијенти у Црној Гори дошли из САД и Шпаније, а ни једна од ових земаља није била на списку за провјеру путника на вирус корона, дакле учињени су крупни пропусти државе у овој борби.

Путници који су долазили са ових дестинација нису ни испитивани, нити им је налаган карантин, нити било која друга мјера, радња или наређење и ако се већ тада знало о ризицима по јавно здравље који долазе са ових дестинација.

Држава је тек скоро, тек када се распламсао вирус, допремила тестове на корону, и до данас се није изјаснила како су уопште људи тестирани прије набавке тестова.

Држава би, а и сви ми, једнако као и о јавном здрављу требала да брине и о економском стању у земљи и материјалној егзистенцији грађана. Економско суочавање са короном биће неупоредиво већи изазов од медицинског суочавања и то је потпуно јасно и у овом тренутку! До сада нема ни једна озбиљна мјера у овом правцу и ако је са више страна најављен крах туристичке сезоне, угоститељство и друге услужне дјелатности су потпуно блокиране, увоз је упитан а резерви и производње у земљи готово да нема.

Много развијеније економије свијета далеко више брину о економским последицама ове кризе него црногорска власт.

Предсједник САД је данас рекао да се њихова национална привреда мора покренути без обзира на друге последице и да немају мјесеце за чекање да се заврши епидемија.

Министар одбране Израела је указао грађанима да изолују старе и хроничне болеснике, да им помогну у изолацији, а остали да једноставно преболе вирус и када 60-70% становништва преболи вирус, пандемија ће се једноставно повући услед имунитета, када ће рањиве групе моћи да изађу из изолације. Другим ријечима, мјере против вируса морају бити динамичне и морају штити и друге сегменте од којих зависи друштво, и ако је јавно здравље веома важно ризици се морају контролисати и не смије се дозволити да ризици парализују живот друштва.

Владе Велике Британије и Холандије су под страховитим притиском и медијског ширења панике у јавности одустале од исте ове логике и начина борбе са пандемијом.

Њемачка се такође труди колико је год то могуће да обезбједи кретање људи и функционисање привреде.

Све је ово небитно док држава мисли главом жестоко бојкотованог у Никшићу Веселина Грбовића и њему сличних.

Јасно је да је борба са вирусом сурова и неизвјесна и да као свака борба носи жртве, да има своје недоумице и своје хероје. Ако је вирус у ваздуху, сулудо је тражити да не дишемо неколико мјесеци док вирус прође. Наравно, говорим економски.

Оно што је најниже и највеће посрнуће, то је тражити политички профит на пандемији и хуманитарној кризи. Такав профит, тако изграђен ауторитет и ауторитарност ће се брзо, врло брзо окренути против свих таквих политичких профитера.

Црна Гора је изграђена као острво слободе, на мукама, бојним страхотама, заразама и болестима од тифуса и колере до вјековне хроничне глади, и никада не би ни настала ни опстала да није храњена културом, духом и силом њених светаца и Цркве, да јој није пружана ова храна из једне кашике и једне чаше свете Крви и светог Тијела Христовог.

Држава данас не зна, и не смије да зна ко се у Црној Гори причешћује крвним осветама у 21. вијеку, ко се причешћује кокаином, хероином, ко се причешћује шверцом, клеветама, потказивањима, прљавим новцем, крађама и лажима сваке врсте, али би макар требала да зна за оно Једно причешће из Једне чаше и Једне кашике на коме је она сама настала и израсла. Ако представници те државе данас нажалост не упражњавају Свето Причешће, онда бар треба да знају и да Га поштују, ако уопште желе да тврде, да мисле да познају себе, овај народ и своју државу.

Знамо да је корона вирус дошао у Црну Гору због отворених и неконтролисаних државних граница у времену пандемије, а не због отворених врата цркава и храмова у Црној Гори и због причешћивања Црне Горе.

Не смијем да ћутим ако било која власт у овом времену политички и идеолошки прљаво злоупотребљава насталу хуманитарну кризу, ради прикривања својих пропуста, и то репресијом над народом, над Црквом, и поврх свега циничним пљувањем на Једну чашу, Једну кашику из које се Црна Гора од постанка до дана данашњег храни и причешћује Једним Тијелом и Једном Крвљу Христовом.

Извор: ИН4С