Старац Јефрем о Причешћу

jefrem

У ове дане ткз. пандемије маловерја и страха, за верујуће православне хришћане – оне који верују да је Васкрсао Господ, недопустива је и сама помисао на затварање цркава, укидање Пређеосвећених Литургија и укидање саме Божанствене Свете Литургије из ткз. мера „предострожности“, као и одбијање верних од Светога Причешћа.

Разумљиво је и прихватљиво придржавати се осталих општих препоручених мера, али не и оних које имају директне везе са Светим и Бесмртним Тајнама Тела и Крви и мењају изворно учење и праксу, јер је јасно да разумевање истих не стаје у ум неверујућих. Препорука неверујућих не може бити мера Православља.
Недопустиво је и непотребно уступање и увођење рестрикција у виду мера, попут:
– „не додиривања уснама“ и „дезинфиковања Свете Кашичице“ као и овима сличних ујдурми лукавога… (може ли нешто упрљано да очисти оно што је само по себи чисто и може ли тама да прогута Таворску нестворену Светлост од које су сијале и саме Господње хаљине). Ослањајући се на законом гарантовану слободу вероисповести и надајући се да ће мудри клир црквени остати доследан и да неће пристати на дволичења и лукавства лукавих, ми настављамо да сведочимо веру светих нам отаца и искуство Свете и Бесмртне Тајне Тела и Крви Господа нашег Исуса Христа, који нас непрестано призива да „Дођемо, (о)кусимо и видимо…“
ПРЕЧИСТО ТЕЛО И КРВ ХРИСТОВА ЈЕСУ ИЗВОР СВЕТИХ ВРЛИНА СНАГЕ ЗДРАВЉА И ЖИВОТА.
Свети Дарови, Путир, Света Кашичица и Литургијски Простор не могу бити преносиоци некаквих смртоносних вируса и клица, ни директно ни индиректно.
Иако смо у подвигу Часнога Поста и живљењу Христових страдања, ми истовремено, поуздано већ сада сведочимо да:
„ХРИСТОС ВАСКРСЕ, ЗЕМЉУ ПОТРЕСЕ, ТУГУ ОДНЕСЕ И РАДОСТ ДОНЕСЕ!“  Да ова љубав изгони страх напоље и да нас нико и ништа неће одвојити од ове љубави Христове!
Горе имајмо срца!
И не будимо неверни него верни.
Праштајте
Добар пост свима.
ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
Антоније Недељковић-Агиорит
Извор:
СВЕТОГОРСКЕ СТАЗЕ