Синдикат писао Марковићу: Љекари немају маске, дјеца министра их користе за забаву

„Користимо прилику да Вас упозоримо да је на сајту Владе објављен списак особа које су под надзором али са нетачним датумима почетка изолације. С обзиром на бурне реакције у јавности које су наступиле са истицањем спискова, ово питање је врло важно јер може произвести бројне непријатности а потенцијално и инцидентне ситуације особама којима је период изолације завршен. Објављени спискови Владе су непотпуни“

Slika koju je objavio Sindikat doktora medicine

Слика коју је објавио Синдикат доктора медицине (Фото: Синдикат доктора медицине)

Синдикат доктора медицине Црне Горе обратио се данас писмом предсједнику Владе Црне Горе Душку Марковићу.

Њихово обраћање преносимо у цјелости:

„Сагледавајући ситуацију изнутра, мишљења смо да је потребно установити тријажне пунктове изван здравствених установа. Већина установа и даље нема јасне смјернице за своје запослене. Недостају протоколи поступања у потенцијалним ситуацијама, смјернице за раздвајање чистих и прљавих путева, протокол о поступању према пацијентима који су тестирани као негативни а из надзора су и имају развијене симптоме, клиничку слику која импонује ЦОВИД-19 (коронавирус) инфекцији, као и за бројне друге ситуације. Сви ови недостаци доводе до хаотичног кретања и поступања што за резултат има потенцијално заражавање већег броја здравствених радника. У том циљу сматрам да би од велике помоћи било постављање шатора како би се тријажа пацијената измјестила из здравствених установа. У ту сврху потребно је формирати и тријажне тимове.

Како бисмо тестирали пацијенте потребно је да имамо брисеве, који већ недостају. Уколико наши амбасадори могу помоћи на том пољу значајно би допринијели праћењу и откривању броја инфицираних.

Такође сматрамо да би потребно било набавити најлонске прекриваче за кревете пацијената

код којих је потврђена инфекција, нарочито за оне који се транспортују како би се смањило расипање вируса и контаминација околине. Пацијенти у Бергаму који су повезани на распиратор носе заштитне коморе на глави које имају потребне отворе за респиратор олакшавајући тиме његу пацијента и бољу заштиту највише изложеног особља у интензивним његама, којих и онако немамо довољно за ову ситуацију.

Користимо прилику да Вас упозоримо да је на сајту Владе објављен списак особа које су под надзором али са нетачним датумима почетка изолације. С обзиром на бурне реакције у јавности које су наступиле са истицањем спискова, ово питање је врло важно јер може произвести бројне непријатности а потенцијално и инцидентне ситуације особама којима је период изолације завршен. Објављени спискови Владе су непотпуни.

Мишљења сам да би од велике помоћи било и довођење тима љекара из Кине који имају драгоцјено искуство у савладавању епидемије, а који би могли помоћи у успостављању пртокола поступања које ми још увијек нисмо адекватно разрадили.

Личне заштитне опреме недостаје. У оваквој ситуацији гдје поједини љекари немају чак ни хируршке маске, да не говорим о маскама са П2/П3 нивоом заштите, дјеца министра Храповића се сликају са истима и користе их за забаву. Ово је примјер невиђене бруталности према здравственим радницима који упркос свакодневном излагању опасности у недостатку или при недовољној количини личне заштитне опреме уредно обављају своје радне задатке. Док здравствени радници свој посао обављају са текстилним маскама у недостатку других, а чија употреба је окарактерисана као неподобна и неефикасна од стране СЗО, дјеца министра Храповића најбоље маске користе за фотографисање и забаву. Мислимо да овакво демонстрирање привилегија и моћи од стране министра Храповића и његове фамилије једном мора бити завршено и можда је идеалан тренутак сад.

Уважите здравствене раднике на начин што ћете их снабдјети личном заштитном опремом, протоколима, потребном асистенцијом експерата јер је драгоцјено вријеме изгубљено у двомјесечном увјеравању јавности од стране министра Храповића како имамо све и како смо спремни за ову ситуацију што је далеко од реалности“, поручили су из Синдиката доктора медицине Црне Горе Марковићу.

Извор: Вијести