Њујорк постаје највеће жариште у свету, Шпанија пристиже црни рекорд Италије

new-york-city-

Трећина позитивних у САД регистрована је у Њујорку, а вирус се шири пет пута брже него у другим деловима земље

Један од хиљаду Њујорчана већ је заражен, што значи да се вирус шири брже него у Италији и Ирану. Град Њујорк је нови епицентар заразе коронавирусом јер је ту регистрована трећина позитивних у САД, а вирус, од којег је широм света умрло више од 16.500 људи, шири се пет пута брже него у другим деловима земље.

Један од хиљаду становника шире територије града већ је заражен, изјавила је координаторка Радне групе за борбу против коронавируса, др Дебора Брикс. Густина становника један је од највећих проблема града у овом тренутку, пише Њујорк тајмс, додајући да је у Њујорку већ сада проценат заражених већи него у Италији.

Разлог је градски превоз и гужве у њему, изузетно посећени јавни паркови и зграде које изгледају као кошнице. Гувернер државе Њујорк Ендру Куомо наредио је болницама да сместа увећају капацитете за пријем заражених за 50 одсто. Само у понедељак пријављено је нових 5.000 случајева, што је број заражених подигло на 21.689 у ширем рејону, док их је у самом граду 13.119. Од COVID-19 у граду је до синоћ преминуло 125 људи.

Председник САД наредио је слање великог контингента средстава за заштиту од коронавируса (маски, рукавица, дезинфекционих средстава) и најавио да ће научне лабораторије у Њујорку убрзано радити на тражењу решења. Он је исказао оптимизам у погледу ефикасности комбинације лека за маларију и антибиотика, која се показала успешном на другим местима у свету.

Градоначелник Бил де Блазио затворио је школе у Њујорку 15. марта тек после доста притисака, а сада је изјавио да не треба очекивати да се ђаци и студенти врате у зграде пре 20. априла. Организована је онлајн настава. За сада нема ограничења кретања становника на територији града, али се свима саветује да остану код куће. Ресторани и барови не примају госте, већ само достављају храну.

 

Извор Њујорк тајмс/Њујорк пост/РТС, 24. март 2020.

 

ШПАНИЈИ ПРЕТИ СЦЕНАРИО ГОРИ ОД ИТАЛИЈАНСКОГ
У Шпанији је према новим подацима забележено 514 нових смртних случајева у једном дану. Број умрлих сада је скоро 2.700. Ова земља, која се сваким даном суочава са већом катастрофом, бележи укупно близу 40.000 случајева коронавируса. Због овакве ситуације, Мадрид ће затражити потпуну контролу кретања. Полиција ће проверавати посебне дозволе за одлазак на посао.

Шпански војници у понедељак су нашли напуштене старије људе, неке мртве у креветима у старачким домовима погођеним епидемијом коронавируса, објавила је министарка одбране. Повећава се и број заражених на глобалном нивоу, те ће он ускоро достићи 400.000.

KОРОНАВИРУС СЕ ШИРИ БРЖЕ И ДАЉЕ КРОЗ ШПАНИЈУ НЕГО У ИТАЛИЈИ
Шпанија је започела другу недељу потпуног затварања на најгори могући начин. Укупно 462 човека су умрла од епидемије коронавируса у прва 24 сата, док је у уторак објављено да је забележено “рекордних” 514 жртава. То су највећи дневни порасти забележен до сада и потврђује став стручњака да се Шпанија још налази у фази раста утицаја вируса и да ће то још потрајати.

Стручњаци сматрају да је то последица чињенице да је “у Италији мобилност смањена више када су откривени први таласи заразе, док је у Шпанији мобилност била врло велика чак и уочи проглашења ванредног стања”. Други фактор је, вероватно, велика дисперзија случајева “увезених из Италије у данима пре открића локалних зараза која је била интензивнија и расутији од оне која се могла догодити између Kине и Италије”.

Подаци показују да је Шпанији било потребно само три дана да удвостручи 1.000 смртних случајева регистрованих у петак. Ни Kина ни Италија – две најгоре погођене земље на свету током ове пандемије – нису имале такав раст броја преминулих. Штавише, пише Паис, Шпанија бележи много шире територијално ширење епидемије у поређењу с Италијом.

У оба случаја око 90 одсто од првих 100 смртних случајева виђено је у три региона. У Италији су то били Ломбардија, Емилија-Ромања и Венето. У Шпанији су се прве епидемије десиле у Мадриду, Баскији-Ла Риоха и Арагону. Ипак, у Италији је више од 80 одсто од 6.000 досадашњих смрти забележено у исте три регије, док је тај проценат у Шпанији пао на 65 одсто и нагло је порастао број случајева у Kаталонији и регионима Kастиља и Леон и Kастиља – Ла Манча. У мањем обиму овај пораст је примећен и у региону Валенсија.

Извор:
СТАНДАРД