Прекршена сва правила цивилног ваздухопловства: Путници у авионима МА са старим војним маскама

Let-iz-Beca

Ово је први пут да се овакве маске користе у цивилном ваздухопловству, и на овај начин су прекршена сва правила цивилног ваздухопловства

Јучерашњим летом из Беча, компанијом Монтенегро еирлајнс, директно су били угрожени путници, на 10 километара висине.

У ситауцији када би грађани, односно путници требали бити максимално заштићени, ова авио компанија, дала је путницима старе војне маске, не размишљајући о могућим последицама по њихово здравље. Не размиљајући да ли неко од њих има неко хронично обољење, висок притисак, аритмију…

Ово је први пут да се овакве маске користе у цивилном ваздухопловству, и на овај начин су прекршена сва правила цивилног ваздухопловства.

Потал ИН4С је послао следећа питања црногорској авио компанији:

На основу којег протокола и стадарда је капетан одлучио да се путницима ставе ове маске?
Да ли су ове маске одобрене као дио опреме авиона на комерцијалним цивилним летовима?
Да ли је провјерено да ли је коришћење ових маски у авионима безбједно за људе који болују од неких хроничних обољења?
Да ли маске које су коришћене посједују валидан атест?

Такође, јуче су путници, који су летјели из Брисела за Црну Гору, такође овом компанијом, добили су заштитне маске М-2 са уредном декларацијом Југословенске народне армије из 1986.

Подсјетимо, јуче се у медијима појавила информација да се дјеца министра здравља играју с маскама, и користе их за забаву, док љекари, који спашавају животе имају проблем са набавком истих. Ови модерни механизми заштите су изгледа производи из прошлости и за авио- компанију, Монтенегро еирлајнс.

Извор:
ИН4С