НЕОПХОДНО ИЗВИЊЕЊЕ НАТО-а И НАКНАДА СРБИЈИ ЗА АГРЕСИЈУ

111-bombardovanje-aleksinac-2

Саопштење Београдског Форума за свет равноправних, Клуба генерала и адмирала Србије и Фондације Уједињени за младе

  • Поводом 21 годишњице нелегалне агресије НАТО на СРЈ и Србију треба истаћи да је то био и остао злочин против мира и човечности
  • Коришћењем пројектила са осиромашеним уранијумом и других забрањених средстава трајно је угрожено здравље људи, као и природна околина
  • Три српске организације траже да државни органи Србије од НАТО земаља затраже накнаду ратне штете
  • Дошло је време да се владе земаља чланица НАТО и ЕУ јавно извину за жртве и незаконито разарање Србије (СРЈ)

23. март 2020.

Пре тачно 21 годину НАТО је, без одобрења Савета безбедности, извршио оружану агресију на Србију грубо кршећи Повељу ОУН, Завршни документ ОЕБС-а из Хелсинкија, низ других међународних конвенција, као и сопствени Оснивачки акт од 1949. године. Био је то и остао злочин против мира и човечности.

У агресији изведеној у савезу са терористичком ОВК, погинуло је између 3500 и 4000 људи (званична листа још увек није утврђена), укључујући 89 деце, а рањено је преко 12.500 људи. Причињена је огромна економска штета, а коришћењем пројектила са осиромашеним уранијумом и других забрањених средстава трајно угрожено здравље људи, као и природна околина. Од дефанзивног НАТО је прешао у офанзивни, интервенционистички савез са јасном експанзионистичком политиком, посебно на Исток.


                                                              Карикатура Горан Дивац

Агресија и потоња окупација Косова и Метохије, незаконито успостављање војне базе «Бондстил», једне од највећих америчких војних база у свету, једнострано проглашавање независности територије под мандатом Уједињених нација, грубо кршење резолуције СБ УН 1244, представљају опасне преседане, тешке ударце европском и глобалном систему безбедности, као и охрабривање ширења сепаратизма и тероризма са несагледивим последицама.


Срушени мост у Новом Саду: Цивилни циљеви су били мета сурових напада НАТО (Фото: Драган Антонић)

Београдски форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије и Фондација уједињени за младе упутили су писмо Норвешком Нобеловом комитету поводом информације да је известан број посланика Норвешког парламента и других личности из западних земаља, покренуо иницијативу да се Нобелова награда за мир додели НАТО пакту. (Интегрални текст: www.beoforum.rs).       

Писмо српских организација са чињеницама и принципијелним  оценама о илегалној агресији и офанзивној природи НАТО наишло је на широку подршку и публицитет у Србији, српском расејању и у иностранству.

Интегрални текст у Србији су објавили угледни дневни листови, више новинских агенција као и многи електронски медији и друштвене мреже. Писмо је преведено на руски, немачки, италијански и објављено у бројним медијима у Италији, Швајцарској, Русији, Грчкој, САД и другим земљама.

Писмо су подржале многе организације и познате личности широм света међу којима је и Светски савет за мир, придружени члан ЕCOSOC-a (ОУН), са седиштем у Атини, који обједињава више хиљада мировних организација и покрета са свих континената.


Забрањеним касетним бомбама по цивилима – злочиначки акт НАТО

Од познатијих светских личности и интелектуалаца подршку ставовима из писма су изразили бивши француски политичар Ив Боне, руски политичар и научник Сергеј Бабурин, немачки политичар Вили Вимер, фински политичар и књижевница Пирко Турпеинен-Сари, италијанска књижевница Џин Тоши Висконти Маразани, америчка ауторка и борац за мир Шарон Тенисон, познати канадски дипломата амбасадор Џејмс Бисет и многи други.

Београдски форум,

Клуб генерала и адмирала и

Фондација уједињени за младе обнављају своје иницијативе да:

  • државни органи Србије од НАТО земаља затраже накнаду ратне штете,
  • да што пре попишу све жртве агресије НАТО како не би пале у заборав и како би престала јавна спорења око њиховог броја,
  • да покрену рад Владиног интересорног и стручног тела за утврђивање последица коришћења пројектила са осиромашеним уранијумом које је формирано пре годину дана,
  • да се што пре активира пламен споменика жртвама агресије у Парку пријатељства на Новом Београду,
  • да се установи и изгради Српски меморијал жртава геноцида у 20. веку, попут меморијала «Јад Вашем», у Израелу и меморијала «Арарат», у Јерменији.

НАТО је рушио ђачке учионице и школе. Хоће ли икакда одговарати за ове злочине?

Наведене организације сматрају да је дошло време да владе земаља чланица НАТО и ЕУ преиспитају своје улогу у агресији 1999. и политику према Србији и српском народу, да се јавно извину за жртве и незаконито разарање Србије (СРЈ).

Тражи се и да се врате спровођењу резолуције СБ УН 1244 као једино прихватљиве, принципијелне основе за праведно и одрживо мирно решење будућег статуса Косова и Метохије, као покрајине са широком аутономијом у оквиру Србије.


Било је много цивилних жртава у разореним стамбеним објектима

Нови трендови у глобалним односима, нова парадигма  афирмисања равноправности, партнерства и владавине основних принципа Повеље УН нису спојиви са настављањем политике Клинтонових, Олбрајтове, Блера и других као да се у протекле три деценије ништа није променило.

Београдски Форум за свет равноправних, Живадин Јовановић

Клуб генерала и адмирала Србије, генерал Миломир Миладиновић 

Фондација Уједињени за младе ,проф. Др Даница Грујичић 

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ