БРУТАЛНО ГАЖЕЊЕ УСТАВА: Влада објављује имена грађана који су у изолацији!

 

Влада Црне Горе

Влада Црне Горе је брутално погазила Устав и објавила имена грађана који су у изолацији.

Влада је најавила синоћ на свом Твитер профилу да ће се објављивати идентитет лица која су у самоизолацији.

Национално координационо тијело за заразне болести почеће вечерас објављивање идентитета лица у самоизолацији: нека сваки грађанин зна ко га од комшија и суграђана недисциплином доводи у опасност, објављено је Твитеру.

Касније у току вечери, списак је објављен, „сортиран“ по градовима, имена и презимена као и адресе грађана који су у самоизолацији. Међутим, оно што је посебан СКАНДАЛ је што је првобитан списак који је касније склоњен, садржао и ЈМБГ као и бројеве телефона грађана. Иако склоњен, тај списак је неконтролисано почео да се жири мрежама.

Уз напомену, да ће списак бити редовно ажуриран. Влада је прибавила и сагласност Агенције за заштиту личних података  слободан приступ информацијама.

„Одлука Владе да објављује идентитет лица којима је одређена мјера самоизолације је веома озбиљно ограничење Уставом гарантованог права на приватност.

То је саопштила извршна директорка Акције за људска права (ХРА) Теа Горјанц Прелевић.

Она је цитирала и члан 24, став 1 Устава Црне Горе.

„Зајемчена људска права и слободе могу се ограничити само законом, у обиму који допушта Устав у мјери која је неопходна да би се у отвореном и слободном демократском друштву задовољила сврха због које је ограничење дозвољено“.

ЦГО: Објављивање имена директно кршење Устава

Центар за грађанско образовање (ЦГО) поздравља све досадашње напоре Владе Црне Горе у борби против вируса корона.

„Међутим, осјећамо обавезу да укажемо да посљедња најављена мјера објављивања имена лица која су у самоизолације води директно кршењу Уставом и међународним стандардима гарантованих људских права и основних демократских принципа и апелујемо на Владу да хитно такву одлуку повуче и да обезбиједи да надлежни органи контролишу лица у самоизолацији“, саопштили су из ЦГО.

Устав Црне Горе,  према њиховим ријечима, у члану 40, гарантује право на поштовање приватног и породичног живота. Додатно, чланом 8 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода штити се права на приватност личности које се може ограничнити ради заштите здравља. Међутим, из саопштења Владе произилази да је разлог нешто друго, а што може водити несагледивим посљедицама и додатно учинити сложеном ионако тешку ситуацију у којој се налазимо.

Подсјећамо да су муњевитом брзином, након што је објављено да су регистровани први случајеви обољевих од корона вируса, многи грађани знали о коме је ријеч и да су те породице на својој кожи осјетиле страшну стигматизацију, подсјетили су из ЦГО и додали:

И ноћас, одмах након објављивања ове одлуке Владе, бројни грађани су покренули полемике на друштвеним мрежама и сами отпочели откривање идентитета оних који се налазе у самоизолацији, а који су одлуком здравствено-санитарне инспекције добили налог да морају остати у самоизолацији од уласка у Црну Гору.

Постављају се питања: да ли у овим тренуцима изузетне забринутости грађани заиста могу поступити на адекватан начин и да ли доношење оваквих одлука може изазвати још већу панику међу њима. Јасно је да ово води ланцу опасних посљедица – од стигматизације, моралне осуде оних који се налазе у самоизолацији, преко нарушавања јавног реда и мира, до неких много озбиљнијих кривичних дјеловања од стране грађана. Осим тога, ово ће имати свој ефекат и на Буџет Црне Горе, јер ће сви грађани чије је право на приватност нарушено, а при том су поступали у складу са наредбама здравствено-санитарне инспекције, имати могућност да затраже накнаду штете пред надлежним судским инстанцама, позивајући се на кршење националног и међународног законодавства.

Држава мора наћи начин да, у законском оквиру и складу са свим релевантним међународним документима, употријеби позитивноправни инструмент, којим би дисциплиновала све грађане који су дужни да поступају по налозима за самоизолацију, а да не угрожава њихова грађанска права иако се показује да као друштво још нијесмо довољно зрели да ову ситуацију обрадимо адекватно, наглашено је из ЦГО.

Такође, вјерујемо да држава има начина и снаге да ријеши овај проблем кроз неку врсту појачаног или електронског надзора, спроведе све законом прописане мјере и успостави општу дисциплину, не кршећи основна начела људских права и ускраћујући права која појединцу припадају, јасни су из ЦГО.

ГА: Позивамо Владу да преиспита одлуку

„Ако се ово односи на оне који крше самоизолацију, интерес јавности и здравља је већи и имате подршку“, поручили су из Грађанске алијансе.

Ако се односи на све, овом одлуком се крши право на приватност, јер је здравствено стање приватност. За ово је потребна сагласност самих грађана. У том случају апелујемо на Влада Црне Горе да преиспита ову одлуку и нађе друге начине за борбу против непоштовања самоизолације, поручили су из ГА.

Извор: ИН4С