Годишњица погибије младог јунака Споменка Госпића: Најмлађи одликовани борац Војске Републике Српске


Споменко Госпић

На данашњи дан 1993. са непуних 15 година погинуо је Споменко Гостић, најмлађи одликовани борац Војске Републике Српске.

Рођен је 15. августа 1978. у Добоју. Основну школу је похађао у Маглају, коју због избијања ратног сукоба у Босни и Херцеговини није завршио. Врло млад је остао без оца, а на самом почетку рата и без мајке. Остао је да живи са баком у родном селу Јовићи на Озрену.

Споменково родно село је било окружено насељима са већинским муслиманским становништвом, па се убрзо нашло на првој линији фронта. Бака му је погинула у гранатирању села од стране тзв. Армије БиХ. Убрзо потом прикључио се војсци РС у одбрани своје родне груде. Са коњском запрегом разносио је храну и под кишом метака и граната извлачио рањенике са положаја. Два пута био рањаван, али се није повлачио. После емитовања емисије о Споменку на телевизији, добио је понуду једног Србина из Париза да дође код њега. Млади Обилић је одлучно одбио и везао своју судбину за слободу српског народа. У марту 1993, дошло је до велике офанзиве муслиманских снага на српске положаје на Озрену. У силовитом гранатирању, Споменко Гостић је тешко рањен. Умро је 20. марта 1993. године. Након Дејтонског споразума, његово село припало је Федерацији Босне и Херцеговине.

Двадесет једну годину након смрти, 20. марта, 2014. године грађани Добоја су се одужили свом браниоцу подигнувши му споменик у порти градске цркве.

Вечна ти слава и хвала!

 

Извор: Српска историја