Ваљевци за понос:Црвени крст и Медицинска школа формирали волонтерске групе

Црвени крст у Ваљеву организовао је групу волеонтера у којој до сада има 32 пријављена , а како сада ствари стоје њихов број више је него довољан да одговори на захтеве суградјана старијих од 65 година.  У акцију волонтирања укључила се Медцинска школа са својим волонтерима.

Поред давалаштва крви једна од акција којом се Црвени крст бави јесте и волонтирање па је у ситуацији ванредног стања ваљевски Црвени крст покренуо управо волонтирање , оформио групу и већ оавља послове доставе свега оног што је старијим суградјанима потребно.

„На нашој интернет страници и путем мејла , путем нашег телефона, али и једне вибер групе покренули смо волонтирање и изузетно смо задовољни како су Ваљевци одговорили на ту информацију. За сада имамо 32 волонтера која су спремна да у сваком тренутку буду укључени и да помогну у обезбедјивању оног што је најпротребније нашим старијим суградјанима и свега што они траже да им се достави. Захтев је од јутрос био за девет достава , тако да имамо волонтера више него довољно“, каже секретар Црвеног крста у Ваљеву Мирослав Дјукић.

Волонтер ипак не може да буде свако, посебно не лица која су старија од 65 година. Они који се пријаве пролазе провере , попуњавају упитник и тек након тога могу бити укључени. Медју онима који су се пријавили су и Црвеном крсту познати донатори крви.

„Они имају посебне прслуке, посебна обележја , заштитне маске, рукавице и што је јако битно немају контакт директно са лицем којем достављају намирнице јер се мере моарју поштовати и кад је дистанца у питању. Повратна информација је више него добра, све што смо до сада урадили је урадјено без замерке и само уз похвале. Информације о томе коме треба доставити намирнице или пак нешто друго добијамо од Ситуационог центра који је оформио град и имамо заиста одличну сарадњу са њима“, наводи Дјукић.

Како сазнајемо у разговору са секретаром Црвеног крста телефони често звоне у њховим просторијама.

„Многи градјани, углавном пензионери, греше, они мисле да се ради о расподели неких средстава као што је то био случај за време поплаве или земљотреса и да ми сада дајемо такву организовану помоћ пакете. Али ми то не радимо сада. Нама могу да се јаве ако им треба достава , а то  није исто као што  је било“, објашњава Дјукић.

За све додатне информације везане за волонтирање и друге законом дозвољене облике хуманитарног рада и укључивања, заинтересовани могу позвати број Црвеног крста у Ваљеву 014 35 35 111.

Волонтери Медицинске школе

Ученици ваљевске Медицинске школе  истовремено сарадјују и са Штабом за ванредне ситуације  и Црвеним крстом Ваљево .

Медју регистрованим волонтерима Црвеног крста налази се неколико ученика Медицинске школе . Њиховом позиву такодје се одазвало доста садашњих , али и бивших ученика школе.

„Стиже доста захтева, пописујемо волонтере и све ћемо их ставити на располагање Граду. Ђаци неће бити у директном контакту са најстаријим суграђанима којима ће носити храну и остале потрепштине, већ ће их остављати испред улазних врата, и на тај начин ћемо обезбедити минимум контакта а максимум заштите и ученика и пензионера. Ако буде више заинтересованих, а нема потребе да их толико буде на терену, предложићемо да у школи формимо Кол центар за услугу грађанима, јер претпостављамо да су линије, које су дате грађанима за информисање, усијане и да је немогуће одговорити на све позиве. Медицинска школа је сама по себи специфична, а ово је заиста врхунски испит за све наше ученике, испит зрелости, хуманости, степена социјалне интелигенције и одговорности“, каже директор Медицинске школе Александар Маравић.

Анђела и Милица, ученице четвртог, односно, трећег разреда ове школе, кажу да нису ни час размишљале да се пријаве за посао волонетра, када је Медицинска школа упутила позив.

„Мотив је да помогнемо онима који то себи не могу, а ово је на неки начин и практичан испит за све оно што учимо у школи, јер су наша будућа занимања да помажемо другима. Нема страха, добро смо научиле како се треба понашати током епидемије, а за ово смо добиле пуну подршку родитеља“, причају Анђела и Милица.

Извор: Вамедиа