Трагично погођена вирусом корона, Италија спашава малено срце са Косова

bogdan arsic

Иако Италија пролази кроз један од најтежих периода у својој новијој историји, борећи се против епидемије вируса ЦОВИД – 19 који је десетковао ову земљу, њена хуманост за друге и даље не јењава. Она скоро два месеца чува једно мало срце са Косова.

Двогодишњи Богдан Арсић из Преоца, после тешке операције срчаних залистака, опоравља се у болници „Сан Донато“ у Милану.

Дугачак је низ хуманих људи за овај племенит подвиг. Захваљујући ангажовању оца Бенедикта, монаха из Метохије, а по рођењу Франческа Скарфија из Сиракузе, напорима хуманитарне организације „Амици ди Дечани“, чији је он оснивач, волонтерима организације „Цуорре Фрателло“, преводиоцу Мирку Васићу, те коначно пожртвованости и вештини италијанских лекара, излечено је и 12. дете са Косова у оквиру програма „Радости срца“.

Програм су за децу са тешким срчаним сметњама и обољењима осмислили италијански пријатељи Дечана.

Мали Богдан се после укупно 18 сати операција, сада успешно опоравља поред своје мајке Љиљане на интензивној нези миланске болнице.

Најкомпликованија је била прва операција која је трајала седам сати, а потом су уследиле још две – од два и четири сата.

„Док се свет пита о значењу појмова као што су епидемија или пандемија, група храбрих лекара и медицинских радника наставља свој пажљив рад у Поликлиници Сан Донато, враћајући нам малог Богдана Арсића у одличном физичком стању.
Ко би могао да тврди да је на фотографији то исто дете после само двадесет четири дана? Живот је такав, Божји дар, мистериозан и посебно моћан, посебно код малишана. У наредним данима пажљиво ће се процењивати опоравак, и одлучивати сходно томе да се Богдан отпусти или да остане под надзором у болници. Оно што можемо рећи као лаици је да је најгоре прошло. Хвала свима“ – поручили су пријатељи Дечана после операција.

Богдан је у пратњи своје мајке отишао у Италију 22. јануара.

Сада се сваким даном осећа све боље, а лекари помињу 5. април као могући датум његовог повратка на КиМ.

Арсићи живе у Преоцу, малој енклави близу Грачанице.

Богдана сада жељно ишчекују његове две старије сестре, десетогодишња Андријана и осмогодишња Кристина, са оцем Мирком.

Отац Бенедикт се претходно побринуо за сређивање документације Арсићима која им је била потребна за пут и операцију. Осим Пријатеља Дечана који су се добрим делом побринули за потребна финансијска средства, волонтери удружења „Цуоре Фрателло“ (Братско срце), обезбедили су смештај за Љиљану и Богдана у насељу Сан Донато Миланезе за време док су ван болнице.

Они су их такође у болници редовно посећивали.

Управа болнице „Сан Донато“ је са своје стране обезбедила медицинске стручњаке и услове за Богданово лечење.

Отац Бенедикт, са осталим члановима Пријатеља Дечана, већ неколико година помаже болесној деци са Косова и Метохије да се лече у престижним италијанским болницама. Ради се о компликованим и скупим операцијама, углавном на срцу.

Тако је већ дванаесторо дечака и девојчица из сиромашних породица са КиМ – из српских и албанских породица, излечено у болницама у Риму и Милану.

Такође, најмање једном годишње обезбеђују боравак десетак италијанских лекара специјалиста на Косову и Метохији који овде обављају прегледе деце у току недељу дана.

BOGDAN-3

Волонтери Братског срца такође учествују у хуманитарним акцијама са својим италијанскм сународницима.

Извор:
КОССЕВ