За сваког убијеног цивила одседео је мање од месец дана иза решетака: Мерчеп на слободи ругање je жртвама

10-mercep-

Томислав Мерчеп, изашао из затвора после четвртине издржане казне, за сваког убијеног српског цивила одседео је у затвору мање од месец дана

За сваког убијеног српског цивила од стране „мерчеповаца“ њихов заповедник Томислав Мерчеп одседео је у затвору мање од месец дана, а и то време највише је провео у бањи.

Четири године откако га је суд осудио на пет и по година затвора, а у међувремену Врховни суд у фебруару 2017. године повисио казну на седам, Мерчеп излази из затвора, јер је тај исти суд проценио да је после три четвртине издржане казне могућ условни отпуст.

Иако се зна да су „мерчеповци“ деведесетих година прошлог века усмртили педесетак српских цивила у Загребу и Пакрацу, Мерчеп је сео на оптуженичку клупу тек после многих интервенција из међународних кругова да му се суди.На крају га суд није осудио због почињених злочина у Пакрачкој пољани и на загребачком Велесајму и Сљемену, већ је у образложењу пресуде само писало „да није спречио те злочине“.

Све време на суђењу Мерчеп је доказивао да није крив и да није знао што раде припадници његове јединице. Никада до краја није разјашњено коме су припадали и како су били организовани, а правду су избегли и многи који су починили страшне злочине, између осталих и убиство породице Зец у Загребу, када је убијен Михајло Зец, његова супруга Марија и дванаестогодишња ћерка Александра.

Одлука Врховног суда да пусти Мерчепа на слободу није у Хрватској изазвала никакве реакције код политичких странака. Када су медији објављивали информације и снимке како Мерчеп затворске дане проводи у бањи у Крапинским Топлицама, то се правдало његовим тешким здравственим стањем, а погоршање његовог здравља био је и један од мотива што да је Врховни суд пустио на слободу, осим аргумента да пре није био осуђиван и да се лепо понашао за време издржавања казне.

Суђења Томиславу Мерчепу и Бранимиру Главашу су показала да су временом избрисани многи трагови, да се сведоци и данас боје да сведоче, многи повлаче и исказе, а очигледно се није дошло ни до оних који су „одозго“ издавали наредбе. Још у време председничке кампање у Хрватској, нова звезда хрватске политике певач Мирослав Шкоро најављивао је да ће, ако победи, амнестирати Мерчепа, а то је сада без њега урадио и Врховни суд.

Десничарски портали ликују и тврде да је био у затвору због „наводних“ злочина, а бивши припадници специјалних јединица МУП-а који су злочине починили или ћуте или их више нема у животу. Све у свему, месец дана затвора за сваку жртву ругање је правосудном систему и начелу да ће сваки злочин почињен деведесетих бити санкционисан на праведан начин.

Убрзана процедура

Мерчеп ће редовно морати да се јавља полицији, а у случају промене места пребивалишта треба да достави нову адресу надлежним службама. Из затвора ће изаћи за неколико дана, када цела процедура буде завршена, а то би у овом случају могло да буде изузетно брзо.

Извор:
МАГАЦИН