Влада усвојила план примене бриселске издаје

vladaБЕОГРАД – Влада Србије усвојила је вечерас план примене бриселског споразума Београда и Приштине, а премијер Србије Ивица Дачић је обавестио високу представницу Европске уније за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон о тој одлуци.

Како је наведено у саопштењу владине канцеларије за сарадњу са медијима, влада је усвојила извештај тима за израду плана имплементације споразума постигнутог у Бриселу, као и План имплементације Првог споразума о принципима који регулишу нормализацију односа, као документ који не прејудицира статус Косова и Метохије.

У писму упућеном Кетрин Ештон наводи се да Влада Србије сматра да ће усвајање Плана имплементације, као и доношење потребних измена закона неопходних за спровођење Првог споразума отворити врата да политичка садржина вишемесечних напора да резултате који ће одговорити интересима и очекивањима грађана и свих страна укључених у процес.

Влада Србије сматра да ће именовање регионалног команданта полиције за север Косова и Метохије, које ће бити извршено коришћењем овлашћења Заједнице општина из члана 9. споразума, дати видљив допринос изградњи поверења и стабилизацији укупних политичких и јачању безбедносних прилика на читавом подручју Косова и Метохије.

Како је наведено у писму упућеном високој представници ЕУ за спољну и безбедносну наведено је и да влада указује да утврђивањем Плана имплементације Првог споразума, као и постизање свих претходних и будућих споразума и њихово спровођење не нарушавају потврђени принцип статусне неутралности у свим фазама спровођења.

Влада Србије на данашњој седници није прихватила оставку директора Канцеларије за Косово и Метохију и одлучила је да ову канцеларију настави да води Александар Вулин.

ТАНЈУГ