СЗО прогласила пандемију коронавируса

direktor-szo-politika.rs

Женева Изражавајући све већу забринутост због пораста инфекција, Светска здравствена организација прогласила је да је глобална криза коронавируса од сада – пандемија. Директор Светске здравствене организације Тедрос Адханон Гебрејесус рекао је да је СЗО дубоко забринут алармантним нивоима ширења и озбиљности епидемије корона вируса.

„Стога смо направили процену да се Ковид-19 може окарактерисати као пандемија”, рекао је Тедрос на брифингу у Женеви, јавља АП.

„Све земље још могу да промене ток ове пандемије. Ако земље открију, тестирају, лече, изолују, прате и мобилишу своје људе у одговору”, рекао је Тедрос, преноси Танјуг.

Први човек Светске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус саопштио је да се реч пандемија, којом је окарактерисао Ковид-19, не користи олако.

– То је реч која, ако се неправилно користи, може да изазове страх или неоправдано прихватање ситуације као да је борба готова и да тако доведе до непотребне патње и смрти – рекао је Тедрос Аданом Гебрејесус, преноси РТС.

Тедрос је рекао да је тренутно регистровано више од 118.000 случајева у 114 земаља, а да је корона вирус однео до сада 4.291 живот, јавља Танјуг.

Он је казао да иако проглашење пандемије не мења то шта земље треба да ураде како би агресивно обуздале вирус, здравствена агенција УН је дубоко забринута алармантним нивоом распрострањености и озбиљношћу епидемије.

Огласили смо аларм јансо и гласно, закључио је Тедрос.

Извор:
ПОЛИТИКА