Хаос и конфузија у северној Италији: Јурњава да се ухвати последњи воз пре увођења потпуне блокаде

corona italia

Пре него што је италијанска Влада рано јутрос објавила да уводи карантин за северне области, та вест је процурила у медије и изазвала хаос и конфузију због ограничавања кретања четвртине италијанског становништва ради заустављања ширење епеидемије корона вируса.

Премијер Дјузепе Конте је непосредно после поноћи потписао указ који погадја око 16 милиона људи на северу земље, укључујући Ломбардију и најмање још 14 провинција и суседних области. Ванредне мере ће бити на снази до 3. априла.

“За Ломбардију и друге северне провинције које сам навео на снази је забрана за све да иду у и изван тих територија, и такодје унутар исте територије”, рекао је Конте и додао да ће бити дозвољени изузеци само за доказане професионалне потребе, ванредне случајеве и здравствене разлоге.

Настао је хаос и конфузија у сатима пре него што је Конте потписао указ, пошто се вест о планираном карантину појавила у медијима. Студенти на унверзитету у Падови у северној Италији који су синоћ били у баровима видели су објаву на телефонима и јурнули у станове да зграбе ствари и упуте се ка железничкој станици.

Стотине путника, неки са маскама и гуменим рукавицама угурало се у последњи локални воз који је кретао из Падове у 23.30. Забринути студенти везивали су шалеве око главе, делили гел за дезинфекцију и седели на коферима у ходницима. Није било кондуктера да проверава карте.

“Прочитао сам пре два сата да ће можда увести хитан указ који ставља Падову у црвену зону. Зато би хтео да се вратим на југ својим родјацима, одлучио сам да идем раније”, рекао је студент, Роберто Паљара, који је убрзао повратак у свој родни град Пуљу на југу.

Регионални политичари су били затечени забраном. Стефано Боначини, председник регије Емилија Ромања рекао је да су делови указа збуњујући. Градоначелник Астија, у области Пијемот објавио је љутити видео на свом Фејсбуку критикујући Рим што није о потезима унапред обавештавао регионалне водје.

“Нико ми није рекао”, написао је Маурицио Расеро и додао да је добио стотине порука на телефону од узнемирених градјана. “Несхватљиво је да информација која је толико осетљива и важна додје прво из новина”, бесно је написао.

За сад се не зна шта ће бити са страним туристима који су заробљени у црвеним зонама у северној Италији.

Овај потез је сличан ономе што је урадила Кина када је изоловала око 60 милиона људи у централној провинцији Хубеј крајем јануара, та изолација сада улази у шесту недељу. Драстичне рестрикције на путовања које је Кина увела су били донете касно да спречи епидемију али је Светска здравствена организација похвалила те мере наводећи да је њима успорено ширење вируса и свету купљено време да се припреми за епидемију.

Широм света друге земље све више имитирају Кину, где се вирус појавиио крајем прошле године, уводећи ограничења путовања и забрану јавних догадјаја. У Кини је око три четвртине од укупно 106.000 заражених у свету и највећи број од 3.600 умрлих.

Извор:
НЕДЕЉНИК