Прочитајте због чега је Спутњик стопирао интервју Георгиева

Цензура је опасна ствар, аутоцензура још опаснија. Портал „Спутњик“, иако је направио, није смео да објави мини интервју са нашим популарним кантаутором и продуцентом Владом Георгиевим. Разлог: иако су питања била везана за литије у Црној Гори, јесте реченица на крају интервјуа „литије из Црне Горе чекају и накарадну власт у Србији“!

Необјављени интервју Влада Георгиева за „Спутњик“, Директно.рс преноси у целости.

Како видите феномен литија у Црној Гори и, народски речено, „зашто шетате“ и ви са осталим грађанима (с обзиром на то да сте примијећени на литијама у Новом)?

– Литије у Црној Гори су нажалост феномен, и то свјетски феномен у овом тренутку и у овом времену. Кад кажем „нажалост“, мислим да до литија по овом питању није никад требало нити смјело доћи. Мирне и молитвене, вјерујуће и праведне, какве заиста и јесу ове наше литије, одраз су расположења и воље народа, који је у овом случају индентификовао актуелну власт као квислинску, а срамни закон као пријетњу и јасан покушај да се српство и српско истинско поријекло црногорског народа скрајну и избришу, а историја Црне Горе промијени. Морам признати да ми жаргон „шетња“ поприлично запара уши и мислим да је неприкладно ове литије називати шетњом. Шета се из разоноде, забаве, уживања, рекреације, а ове литије засигурно нису ништа од тога. Ово је мирни протест и израз незадовољства. Народ је препознао намјеру власти. Ја као вјечити опозиционар и вјерник свакако своје мјесто проналазим у литијама, са својим народом, народом пробуђене Црне Горе. Сутра бих исто тако подржао и припаднике других религија, када бих примјетио да неко спори њихов идентитет и поријекло у Црној Гори. Ово је израз негодовања и слободе грађана на најљепши могући начин. Кад испред непрегледних колона иде крст, док се људи моле и молитвом исказују своју вољу, бранећи своје поријекло и идентитет, било каква примјена силе зарад опстанка на власти би била чиста провокација. Провокација нарoда који чини већину становништва државе Црне Горе. Мислим да, уколико је остало и зрно образа и памети икоме из власти, тако нешто неће ни покушати. Закон се мора повући. Након тога, имаће прилику да на предстојећим парламентарним изборима сазнају шта народ мисли о њима – рекао је Георгиев.

Vlado Georgiev FOTO: Nebojša Babić

Колико су литије значајне не само за Црну Гору него и шире (с обзиром на то да је у питању несвакидашње буђење народа)?

– Литије су примјер хришћанског позива на мир, на слогу и љубав. Хришћански је свакога, ко се можда изгубио и погријешио, загрлити, опростити му и примити га назад себи и свом народу. Тако је бивало и у вријеме Турака, фашиста, комуниста, па тако треба да буде и данас. Није тачно да власт пише историју. Историја је позната и једна. Можете прећи у другу религију ако то желите. Али, не можете оспоравати нашу религију, која је као таква, стара и јединствена бар 2000 година док је на овим просторима наша црква аутокефална и призната 800 година. Може неко мјењати себе, као јединку. Али не може мјењати све нас који знамо своје поријекло и своју цркву. Фабриковати нову цркву која се не темељи ни на чему и тиме стварати алтернативу СПЦ је смјешно. СПЦ је старија од свих ових држава. Државе и границе се мјењају, али црква не. Нико од вјерника никад није спутавао невјернике, па не треба ни невјерници да спутавају нас, вјернике. Уколико неко и умисли да је, ето, сад он потомак неких других, то је такође легимитно право да се човјек осјећа другачије. Уосталом, и луд човјек увијек негира да је луд, говорећи да је нормалан, па га љекари не спречавају да оздрави, већ му помажу, преписују лијекове, дају терапије…

Više od 150.000 građana na litijama, Foto: Privatna arhiva

„Ја се надам да сте задовољни и очекујем да нећете ништа избацити и промијенити, јер у том случају не бих био сагласан да објавите овај мој мини интервју“, рекао је Георгиев редакцији „Спутњика“, а споран је био закључак, због којег овај интервју и није угледао светлост дана.

– Ове литије у Црној Гори су такође и сигнал и порука шта може ускоро да очекује она накарадна власт у Србији, која из дана у дан распородаје државу у бесцијење, прави раскол и дијели народ, не презајући ни од чега, мислећи да су недодирљиви. Литије у Србији ће тек доћи на ред. До тада, поносим се што сам дио овог народа у литијама Црне Горе – директно у мету је закључио, а Директно пренео Владу Георгиева.

Извор: Директно