Откривена нова врста шафрана на Фрушкој гори

(Фото НП Фрушка Гора)

На Фрушкој гори откривена је нова врста шафрана. У питању је шумски шафран „Crocus tommasinianus “, саопштио је Национални парк Фрушке горе.

У Србији расте око 20 врста шафрана. То су ранопролећне атрактивне луковичасте врсте високих планина које красе планинске пашњаке и падине у рано пролеће, често и на местима где се снег још увек није отопио. На местима где расту увек их има у великом броју, а боја цвета је различита у зависности од врсте, могу бити бели, жути, љубичасти или шарено обојени.

Шафран је у свету познат као најскупљи и најтраженији зачин који се прави од прашника само једне од многобројних врста, док се три врсте гаје као украсне биљке.

(Фото НП Фрушка Гора)

Фрушка гора је ботанички добро истражена и до сада се сматрало да на њој шафрани не расту, односно нико их до сада није нашао, наводи се на сајту Националног парка.

Међутим, ове године су ипак уочени и то на само једном месту у западном делу планине. У питању је шумски шафран „Crocus tommasinianus”. Иако су на само једном месту, популација броји више хиљада јединки и тренутно су, како се каже у саопштењу, у завршној фази цветања.

Извор: Политика