Притисци Квинте на Јамајку због Косова

jamajka-2-za-prvu

Хашим Тачи објавио је да је Кингстон признао Косово, захваливши конгресмену лобисти Елиоту Енгелу, али га је брзо демантовала шефица дипломатије Јамајке Камина Џонсон Смит

Лажна информација да је Јамајка признала такозвану независност Косова показала је лицемеран став држава Квинте. Док од Београда траже да прекине акцију повлачења признања, државе које су спонзори независности јужне српске покрајине воде динамичну дипломатску активност којом се негира територијална целовитост Србије.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да све што се догодило је још један доказ да Приштина користи сва могућа средства за манипулисање и не само да баратају „надуваним” бројкама о броју земаља које признају нелегално проглашену независност Косова него сад измишљају и нова признавања. „Не чуди ме ни што је лажна вест потекла од Вљоре Читаку, која користи сваку седницу Савета безбедности УН о Косову да изнесе лажи о Србији и Србима”, рекао је Дачић и додао да се врши велики притисак на Јамајку да промени свој став, и то преко америчког конгресмена Елиота Енгела, иначе великог покровитеља косовске независности. Дачић је за медије поручио: „Све то потврђује колико су непринципијелни захтеви да Србија престане са кампањом за повлачење признања Косова, док они треба да наставе са кампањом за признавање.”

Свега неколико сати привремене косовске институције су веровале да су уз помоћ западних савезника успеле да зауставе дипломатску иницијативу Београда и да је после неколико година коначно једна држава признала њихову такозвану независност. Тако је Хашим Тачи на свом твитер налогу написавши ову информацију констатовао да је то сјајна вест, откривши да је за овај посао „заслужан” и вишегодишњи албански лобиста Елиот Енгел. Председавајући Одбора за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса је 19. јануара ове године у отвореном писму команданту америчких морнаричких снага за Европу Џејмсу Фогоу затражио да Београд безусловно призна Приштину. Посебно га је, како је написао, забринуло што званична администрација САД није делила његову бригу, због, како је написао, експанзије српско-руских безбедносних веза од 2012. године.

Тачи, убеђен да је Кингстон признао независност Косова, на свом твитер налогу је написао: „Управо сам обавештен од нашег амбасадора Вљоре Читаку да је Јамајка признала Косово као суверено и независно. Знам да је то резултат напорног рада и лобирања од неколико година, укључујући рад Елиота Енгела. Добро урађено. Хвала вам драги пријатељи из Кингстона”, написао је Тачи. „Одлуку” Јамајке поздравио је и премијер Албин Курти, а заслуге је покушао да „присвоји” и Рамуш Харадинај.

Да до признања није дошло истакла је министарка спољних послова Јамајке Камина Џонсон Смит. „Јамајка још није признала Косово као независну државу”, написала је на „Твитеру” Смитова. Веб страница Министарства спољних послова Јамајке није објавила обавештење о случају. Међутим, овај сајт путем налога на „Твитеру” стално објављује постове министарке Смит. Због дипломатске бламаже посланица владајућег покрета Самоопредељење Фиторе Пацоли на фејсбук налогу је написала: „Не требају нам амбасадори који шире лажне информације. Ако су вести о признању с Јамајке заиста лажне, амбасадорку Читаку треба одмах отпустити”.

Влада Јамајке је још 2009. одбила захтев САД да призна тзв. Косово, пренео је 2011. сајт „Глинер” са Јамајке, позивајући се на дипломатски телеграм до којег је дошао „Викиликс”. У документу се наводи, преносе медији, да је отправник послова амбасаде САД позвао Владу Јамајке да призна тзв. Косово током састанка са подсекретаром за мултилатералне послове Министарства спољних послова и спољне трговине 23. јула 2009. године. Званичница овог министарства рекла је да не очекује да ће влада њене земље признати Косово и додала да се „из хуманитарних разлога” није противила чланству Косова у Светској банци. Поручила је да то што су Доминиканска Република и Белизе признали Косово није основ да то учине и остале државе у Карипском мору.

Да државе које су спонзори такозване независности никада нису одустале од акције признања независности Косова сведочи не само пример Јамајке већ покушаји повезивања укидања такса на робу из централне Србије са легалном акцијом Београда који уз помоћ Москве и Пекинга води акцију заштите српских националних интереса. Пре неколико дана Тирана је отворено позвала Приштину да заједничким средствима покрену кампању признавања Косова. А Ивица Дачић је оценио да изостанак реакције међународне заједнице на најаве Тиране да ће са Приштином донети споразум о заједничким трошковима за лобирање на признању косовске независности показује врхунац лицемерја. Упозорио је на чињеницу да је најава албанског министра спољних послова Гента Цакаја остала без иједног коментара званичника ЕУ, САД, Француске, Немачке, Велике Британије и Италије, односно  Квинте.

Извор:
ПОЛИТИКА