Годишњица злочина у Ливадицама: Нећемо дозволити да забораве шта су урадили

livadice_pomen

Прошло је деветнаест година од напада на аутобус „Ниш експреса“ у селу Ливадице код Подујева у коме је погинуло дванаесторо Срба. До данас нико није кажњен за овај злочин. И ове године, у цркви Свете Петке у Лапљем Селу, а потом и на гробу погинуле Мирјане Драговић служен је парастос.

У нападу на аутобус су повређена 43 лица, углавном расељених, који су из Ниша путовали на обележавање Задушница у Грачаници. У цркви Свете Петке парастос настрадалима служио је парох Бојан Крстић. На погинуле и повређене данас су подсетили породице и пријатељи који су се окупили на гробљу где је сахрањена Мирјана Драговић која је изгубила живот у том нападу.

Јелена, сестра погинуле Мирјане Драговић, једне од жртава овог злочина, каже да је после деветнаест година једино држи нада „да ми као људи, као Срби нећемо да дозволимо да они забораве на оно што су урадили“.

„Нама је сваки дан исти. Моје данас се не разликује од оног јуче и неће се разликовати од оног сутра. Свако свитање је са њеним именом на уснама, то се неће променити. Докле год има некога ко ће да потеже то питање, ко ће да се бори за право оних који су одавно већ деветнаест година погинули, мислим да ће наша правда кад тад бити задовољена“, казала је Јелена Драговић.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић који је и сам био у једном од пет аутобуса каже да се не сме одустати од правде и истине.

„Наша је обавеза да се сећамо, обележавамо и да инсистирамо код свих институција које се баве решавањем злочина. Нажалост као што и сами имамо прилике да видимо до сада се ни један злочин није решио. Ово је један од најмонструознијих злочина и веома је тешко из године у години причати и понављати, а да се ништа са друге стране не дешава поводом овога. На нама је да сваке године инсистирамо на томе да правда дође по своје, јер ако не будемо инсистирали на истини и правди засигурно не можемо градити будућност на овим просторима“, истакао је Поповић.

Данашњем парастосу присуствовао је и Милорад Арлов, председник Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији.

„Данас нас је окупио овај злочин који се десио пре деветнаест година за који нико никада није одговарао и не знам да ли ће одговарати. Тако је и у Републици Српској као неписано правило да кад Срби изгубе живот, када их неко убије као ових дванаесторо људи који су мирно седели у аутобусу не изизивајући никог изгубили су живот само зато што су Срби. То нас упозорава да морамо бити заједно и на оваквим местима и на другим местима када чувамо оно што је наше“, поручио је Арлов.

Након помена обратио се и песник из Грачанице Ратко Поповић.

„Правде нема, неће је ни бити сигурно за српски род, српски народ. Ево видимо да деветнаест година не можемо да видимо то лице убица ниједног јединог са простора КиМ. То сведочи о томе да морала нема, етике нема, људскости нема. Све је то изгубљено у овом новом светском бурном поретку који је наметнут и видимо да се полако распада“, казао је он.

Најмлађа жртва овог злочина које су Албанци починили над Србима на Косову био је двогодишњи Данило Цокић. У нападу су погинули и Ненад Стојановић, Драгана Вукотић, Лазар Милкић, Снежана Здравковић, Сунчица Пејчић, Његош Цокић, Мирјана Драговић, Милинка Краговић, Веља Стакић, Слободан Стојановић и Живана Токић.

Једини осумњичени за овај напад био је Албанац Фљорим Ејупи који је ослобођен услед недостатка доказа.

Мисија Еулекс је затворила случај.

Извор:
РАДИО КиМ