КАКО ЈЕ СРПСКА (СРАМНА) ЛИСТА ДОСПЕЛА У НОВУ КОСОВСКУ ВЛАДУ

srpska lista

Упркос криминалним везама, сумњама да застрашује бираче, потерници против њеног потпредседника Милана Радоичића, као и обећању новог косовског премијера Албина Куртија да неће улазити у савез са њима – Српска листа је ове недеље добила два министарска места у новој косовској влади. „Ниједна друга српска партија није успела да уђе у парламент. Курти није имао другог избора него да се прилагоди Српској листи због уставних обавеза“, каже за КРИК политички аналитичар са Косова Агон Малићи.

Неколико месеци колико су трајали преговори за стварање нове владе на Косову, стизала су уверавања да између Куртија и Српске листе неће бити договора.

Док је Курти истицао да Српска неће бити део нове владе јер „није странка него држава“ и „средство Београда“, Српска листа га је називала „заговорником великоалбанске идеје“.

Српска листа је партија дубоко повезана са криминалном групом коју предводи Звонко Веселиновић. Веселиновићев најближи сарадник и кум Милан Радоичић је њен потпредседник. Против њих двојице косовске власти воде истрагу због криминалног удруживања и убиства српског политичара Оливера Ивановића.

Курти је ипак ове недеље са њима саставио владу.

Ова странка освојила је 98 одсто гласова на изборима у српским срединама односно свих 10 посланичких места предвиђених за Србе у косовском парламенту. То јој је омогућило одличну преговарачку позицију. Уз уставну обавезу да српске партије буду укључене у сваку владу Косова, била је незаобилазни сарадник будућег премијера.

До историјске победе и резултата који јој је осигурао места у влади, Српска листа дошла је сумњивим путем. Влада Србије и локалне власти у општинама са српском већином вршили су притисак на бираче да гласају за Српску листу, наводи се у извештају посматрачке мисије Европске уније о изборима на Косову.

„У бројним случајевима бирачима је прећено отказом или суспендовањем са места које финансира Београд. Противничке странке нису могле да воде кампању због недостатка средстава али и атмосфере страха у српској заједници у којој су опозиционе странке представљене као антисрпске“, пише у извештају.

Пред истек рока за састављање владе Српска листа и Курти уговорили су састанак после ког је странка поручила да неће кочити састављање владе.

Курти, који их је дотад критиковао, предложио им је два министарска места. Далибор Јевтић биће министар за заједнице и повратак, а Иван Милојевић министар за регионални развој.

Куртијев потез био је очекиван, каже за КРИК Агон Малићи, политички аналитичар и оснивач портала „Сбункер“ из Приштине.

„Ниједна друга српска партија није успела да уђе у парламент. Српска листа наметнула се као једина опција. Курти није имао другог избора него да јој се прилагоди због уставних обавеза“.

Да би привидно задржали доследност, и Курти и Српска листа оградили су се од своје сарадње тврдећи да нису у коалицији.

„Курти је тако нашао начин да се оправда пред јавношћу“, додаје Малићи.

Посланици Српске листе били су уздржани приликом гласања за косовске министре сматрајући да су на тај начин одржали реч и остали у опозицији.

Петар Милетић, бивши потпредседник скупштине Косова, а данас члан председништва Покрета слободних грађана, каже да није јасно о чему су се сагласили Курти и Српска листа.

„Српска листа се не бави политиком, они се баве само буџетима министарства. Ту нема политике, ми не знамо за шта се Српска листа залаже, да ли ће им бити акценат на праву на језик, инфраструктури, на политичком представљању у општинама…“, каже Милетић.

У позадини преговора остале су криминалне везе Српске листе о којима је КРИК раније писао, и чињеница да је косовско тужилаштво означили њиховог потпредседника Милана Радоичића вођом криминалне групе чији је циљ био „успостављање контроле над пословима и политиком у Северној Митровици“. Његова група оптужена је за убиство Оливера Ивановића.

Српска листа овај поступак оценила је као политички прогон, међутим, то је није спречило да учествује у власти.

Криминалне везе

Српска листа формирана је 2014, а после хапшења Оливера Ивановића и убиства кандидата за градоначелника Димитрија Јанићијевића, постала је једини политички играч у српској заједници.

На страну Српске листе стала су двојица моћних људи са Севера Косова Звонко Веселиновић и Милан Радоичић који су се неретко појављивали на страначким скуповима у друштву њених челника и највиших државних званичника Србије.

Српска обавештајна служба двојицу кумова означила је 2011. године вођама групе која шверцује дрогу, оружје и нафту, бави се зеленашењем и прањем новца и сарађује са криминалцима са југа Косова.

Веселиновић је те године доспео у жижу јавности после паљења барикада на административним прелазима са Косовом када га је јавно подржао Александар Вучић, тада у опозицији.

Веселиновић је тада напустио Косову, а у пословима га је заменио његов кум Радоичић.

О стању страха који влада на северу Косова, „локалним кабадахијама и криминалцима који се возе у џиповима без таблица“ и њиховим везама са влашћу говорио је Оливер Ивановић који је указао да севером влада Радоичић.

И бивши премијер Косова, Рамуш Харадинај за Радоичића је рекао да је „човек са севера (Косова) који се за све пита“.

О Радоичићевом утицају и моћи сведочи и фотографија са састанка на јахти до које је дошао КРИК ком су присуствовали председник Српске листе Горан Ракић, косовски политичар Беџет Пацоли и Радоичић. Овај сусрет, како је открио КРИК, био је пресудан да Пацоли да подршку за склапање владе Рамуша Харадинаја. Радоичић више није на Косову. Напустио га је дан пре него што је косовска полиција упала у његову кућу у покушају да га ухапси. Ипак активно учествује у странци и редован је на састанцима које српски председник Вучић организује са представницима Српске листе, а присуствовао је седници скупштине Србије.

Радоичић је био гост на десетогодишњици оснивања СНС-а, као и на журци таблоида „Информер“.

Извор:
ПРАВДА И ПРАВО