У Европи се шири нацистичка дечија литература: Хитлерове идеје у сликама за 13 долара

poison-mushroom

Још један нацистички скандал избио је на простору Европе након што је књига Отровне гљиве Ернста Химера изненада пронађена у продаји у чешким књижарама.

Први пут је објављена 1938. године од нирнбершког издавача „Der Stürmer“Књига са 87 страница са илустрацијама уметника Филипа Рупрехта заправо је била поједностављено излагање Хитлерових антисемитских идеја. С обзиром на пропагандну оријентацију књиге, у Трећем рајху она се често користила чак и као уџбеник.

Између осталог, провокативни текст химре садржавао је „савете“ деци о томе како да препознају Јевреја, укључујући и мирис. Партијско руководство нацистичке Немачке похвалило је овај „модел антисемитске агитације“ за децу и омладину. Међутим, чак и међу тадашњим идеологима нацизма било је оних који су га називали опасним. Дакле, у СС-у и Служби безбедности, књига Химера критикована је због претераног претеривања и чак гротескног антисемитизма.

Упркос свему томе, књига се данас у Чешкој продаје слободно за 300 круна или око 13 долара. Штавише, књига се отворено назива „класичним антисемитским ремек-делом“.

Руски РТ писао је пре десетак дана о случају ове књиге која се могла наћи код интернет продавац Амазон, а који се због тога нашао под ватром. Антисемитских књига за децу из нацистичке Немачке на Амазону могла се наћи на различитим језицима, укључујући енглески, немачки, француски и шпански.

Пропагандне књиге описују Јевреје као насилнике над децом који траже светску доминацију и позивају их да буду уништени. Извор: РТ

Дописник Јакуб Сзанто, који је скренуо пажњу на књигу, пожалио се да у Европи „више не могу разликовати шта се може дистрибуирати, а шта кршити закон“. Он је нагласио да агенције за спровођење закона треба брзо да одговоре на оно што се дешава. Према извештајима, поступак је већ у току.

Вреди напоменути да је у Русији ова књига уврштена на листу екстремистичких материјала Министарства правде.

Њуз Фронт је више пута извештавао о сличним скандалима који се дешавају у разним европским земљама. На пример, у Немачкој, на позадини Међународног форума за сећање на жртве холокауста, у продају је продато немачко пиво Рајха са карактеристичним симболима, па чак и ценом. А у Венецији су раније виђене боце вина са ликом Адолфа Хитлера и нацистички слоган „Ein volk, ein reich, ein fuhrer“ на етикети.

Извор:
МАГАЦИН