Шпанска влада поднела парламенту предлог закона који ће омогућити еутаназију

injekcija,-inekcija-eutanazija-

МАДРИД – Шпанска нова левичарска влада поднела је данас парламенту предлог закона који ће омогућити еутаназију и помоћ у самоубиству у одређеним случајевима, поново покрећући оштру расправу о томе да ли да се обе праксе декриминализују.

Еутаназија укључује лекара који активно учествује у окончању живота пацијента, док у случају самоубиства лекар пружа смртоносну супстанцу пацијенту коју он сам узима, пренео је Ројтерс.

Према садашњем закону, помагање некоме да оконча живот носи затворску казну до 10 година, али 84 одсто Шпанаца је у корист декриминализације, према подацима испитивања јавног мњења из 2018. године.

Након што два претходна покушаја промене закона нису успела због недостатка подршке, влада сада има скоро гарантовану већину уз подршку партије десног центра Сјудаданос и неких мањих странака.

„Говоримо о болестима за које не постоји лек и које узрокују велике патње“, изјавила је портпаролка владе Марија Хесус Монтеро, додајући да ће лекари који се противе тој пракси моћи да је не спроводе.

Католичка црква, која је веома утицајна у Шпанији, сматра еутаназију морално лошом, као и главна опозициона Народна партија и крајње десничарска странка Вокс.

Извор:
НСПМ