Узмите учешће у такмичењу „Птице моје хранилице”

„Птице моје хранилице” је прво такмичење у зимском храњењу птица које организује Друштво за заштиту и проучавање птица Србије. Зимски период је најкритичније време за многе птице, пре свега због недостатка хране у природи, а прихраном им можемо повећати шансе да успешно преброде хладне дане и ноћи. Храњење птица пружа прилику за посматрање различитих врста и њиховог понашања из непосредне близине и одличан је начин да се остане у контакту са природом у урбаним срединама.

Могуће је пријавити се за учешће у било ком тренутку током трајања такмичења, до 21. марта 2020. године. Да би се учествовало у такмичењу, потребно је поставити једноставну хранилицу за птице, прихрањивати и посматрати птице, те бележити своја запажања и податке о броју и врстама птица које посећују хранилицу. Учесници и учеснице могу бити сви који најмање једном у току трајања такмичења пошаљу извештај са подацима са своје хранилице путем ПРИЈАВНОГ ФОРМУЛАРА и ОНЛАЈН ИЗВЕШТАЈА. Захваљујући апликацији „Птице на длану” која се бесплатно може преузети и инсталирати на Android и iOS мобилним уређајима, на једноставан начин, свако може идентификовати птице које долазе на хранилицу.

До сада се за такмичење пријавило 49 такмичара који редовно шаљу извештаје са своје хранилице, а највиђеније птице у прве три недеље биле су: велика сеница – виђена 892 пута, врабац покућар – 485 пута и пољски врабац – 208 пута. Највећи број такмичара за прихрану птица певачица као што су сенице, зебе и врапци користи сунцокрет. Кикирики, ораси, просо, сирак, ломљена пшеница, кукуруз и друго семење представља такође добар избор, који ће задовољити потребе многих врста. Не препоручује се храњење птица старим хлебом јер хлеб код птица изазива компликације у варењу, а ређе и угињање.

Категорије такмичења у којима се може остварити победа и награде су: хранилица са највећим бројем избројаних јединки осваја преносиву дрвену хранилицу на постољу; хранилица са највише различитих врста птица добија Црвену књигу фауне Србије – Птице. Посебна категорија је избор за најлепшу фотографију са хранилице, а награда је солитер за врапце.

Извор: Плезир