Винфрид Фајт: Земљама Западног Балкана треба рећи истину – ЕУ у садашњем стању не може да прима нове чланице

Немачки политиколог и предавач на Универзитету у Фрајбургу Винфрид Фајт оценио је да је јасно да ЕУ у садашњем стању не може да прима нове чланице, као и да подржава план реорганизације ЕУ у којој би земље биле подељене у три круга са различитим степеном интегрисаности, а „језгро језгра“ чиниле би Немачка, Француска и Пољска.

„Слажем се са (француским председником) Емануелом Макроном, боље је рећи истину земљама Западног Балкана, уместо оног што раде Немци и други који кажу: ‘Наравно, постаћете чланови Европске уније’, али знају да ће протећи године и године у преговорима и да ће фрустрација да порасте на обе стране“, рекао је он за портал Демостат.

Фајт је рекао да „нико у немачкој политичкој класи не верује озбиљно да ће до новог проширења доћи у наредних десет година“.

„Наравно да бисмо желели да будете део ЕУ, Балкан је део Европе, али док не спроведемо суштинску реформу уније, а то подразумева да се установи европско језгро и кругови око њега, то није реалистично“, додао је Фајт.

На питање о подршци коју немачка канцеларка Ангела Меркел даје председнику Србије Александру Вучићу он је рекао да „атмосферу у Немачкој обележава крај владавине Ангеле Меркел“.

„Она није активна ни када је реч о много важнијим питањима, а камоли када је реч о Западном Балкану. Сви чекају да оде. То ће се десити следеће године, можда и раније ако се коалиција на власти распадне“, навео је Фајт.

„Нико не зна ко ће бити нови канцелар и какав ће бити његов став. Сви су заузети унутрашњим питањима. Било је неких реакција везаних за Блиски исток, за Америку, Трампа, Брегзит… Балкан није потпуно ван агенде, постоје и даље они који се баве овим питањем у немачком министарству спољних послова, али не видим да имају активну улогу“, додао је он.

Извор:
НСПМ