Коментар уредништва портала Срби на окуп

Да ли смо навикли на овакве сцене?

 Екуменисти међу епископима у СПЦ (овом приликом Хризостом дабробосански митрополит) настоје да народу подметну сцене са својих заједничких молитава са неправославним верским великодостојницима као нашу уобичајену свакодневицу, на коју ће се народ временом навићи. Јесмо ли се на такве сцене већ навикли? Но, то се не сме никада догодити! Ма колико екуменисти дрско настојавали да од нарушавања светих канона, њиховим заједничким молитвама са неправославнима, начине правило, тј. уобичајену појаву у нашој Цркви и народу, ми православни никада не смемо пристати на то, тиме што ћемо равнодушно то посматрати и не упутити макар реч осуде и гађења, на такво екуменистичко безакоње. Епископи екуменисти треба народу јасно да кажу да јединство вере не постоји више ни у СПЦ, а камоли да га они могу постићи са римокатолицима и то „екуменистичким дијалогом“, сведеним на неправославно молитвено заједничарење са јеретицима, те да се ману залудног посла стварања нове екуменистичке уније са папистима.

molitva-za-jedinstvo-svih-krscana-sarajevo-katedrala

 

Молитва у сарајевској катедрали за заједништво и јединство свих кршћана

У складу с вишегодишњом традицијом, првог дана Молитвене осмине у суботу, 18. сијечња 2020. у катедрали Срца Исусова у Сарајеву уприличено је Екуменско богослужје Ријечи које је, под геслом „Исказиваху нам несвакидашње човјекољубље“, предводио апостолски нунциј у БиХ монс. Luigi Pezzuto заједно с допредсједником Бискупске конференције БиХ монс. Томом Вукшићем, војним бискупом у БиХ.

Пригодну проповијед упутио је митрополит дабробосански господин Хризостом, преноси КТА.

На почетку нунциј Pezzuto поздравио је митрополита Хризостома и бискупа Вукшића те десеторицу православних свештеника и ђакона као и бројне католичке свећенике међу којима провинцијала Фрањевачке провинције Босне Сребрене фра Јозу Маринчића и генералног викара Врхбосанске надбискупије монс. Слађана Ћосића.

Поздравио је и бројне часне сестре разних дружби, богослове и све назочне вјернике. У молитви су судјеловали и пастори Кршћанске адвентистичке и Еванђеоске цркве у Сарајеву те група младих православних вјерника који блиско сурађују с Надбискупијским центром за пасторал младих „Иван Павао II.“ у Сарајеву.

Напомињући да овим слављем Божје Ријечи започињу тједан молитве за јединство свих кршћана, нунциј Pezzuto казао је да молитва јест осјећај за одговорност те да се сватко од кршћана треба осјећати одговорним за заједништво и јединство свих кршћана.

Потом је митрополит Хризостом захвалио нунцију Pezzuto-у, бискупу Вукшићу те посебно одсутном домаћину надбискупу метрополиту врхбосанском кардиналу Винку Пуљићу и свим сурадницима, свећеницима, редовницима, редовницама и свим католицима у Сарајеву „на вишегодишњем залагању за наше кршћанско јединство и добро свједочанство не само у овом граду већ у цијелом свијету“.

„И као што смо и раније рекли, подсјетит ћу и себе и све нас заједно да наше јединство мора доћи изнутра, из нас и кроз Исуса Криста“, казао је митрополит Хризостом који је пожелио да буде „сретно и благословљено ово наше заједничко мољење за јединство кршћана почевши од нас одавде из Сарајева до самих крајева земље“.

Извор:
РЕЛАКС ПОРТАЛ