ПОДСЕЋАЊЕ

KosaraGavrilovic

КОСАРА ГАВРИЛОВИЋ (5.6.1924 – 25.1.2019)

Косара Гавриловић је рођена и одрасла у Београду, ћерка дипломате Краљевине Србије Милана Гавриловића. Након почетка Другог светског рата свој живот са породицом је наставила у Лондону. Дипломирала је филологију, руски и француски језик на Кембриџу. У САД је отишла 1959. године, радила је на универзитету и у Светској банци. Имала је ћерку Анђелију.

Са Владиком Артемијем се упознала 1978. године, да би се 2008. настанила на КиМ и ту обављала послове преводиоца. Након прогона Владике Артемија 2010. године са КиМ, и она је убрзо била прoтерана из манастира Грачанице. Као прогнаник настанила се у Београду да би и даље помагала Владики и епархији, и како је увек говорила „била са својом породицом до краја“.

kosara2

Увек је била са нама, делила и добро и лоше. Иако већ у поодмаклим годинама, путовала је 2011. године на КиМ и активно пружала подршку Србима на барикадама. Њена љубав према Косову и Метохији, брига за Србе и стална подршка угроженима и сиромашнима су биле њена звезда водиља под старе дане. Њена бистра памет, огромно животно искуство и образовање, њена спремност да прича са људима, као и њен дух пленио је где год би се појавила. Иако је проживела 95 година њен живот је био испуњен сталном борбом. Недостаје нам наша бака Коса.

Упокој Господе душу преминуле слушкиње Твоје Косаре! Вјечнаја памјат +

У наставку текста ћемо објавити серијал од 9 аудио емисија „Силен“ емитоване на радио Београду у којима је гост била наша сестра Косара Гавриловић. Говорила је о свом животу, животу своје познате породице као и потресима који су се дешавали у Цркви од њеног детињства па до данашњих времена.Као сведок и активни учесник политичког живота краљевине Србије, а касније и активни учесник у друштвеном животу српског расејања, сестра Косара Гавриловић је у ових 9 емисија дотакла различите аспекте друштвеног живота у Срба у којима је она узимала активно учешће.

kosara3

Такође, у посебном документу, објавићемо и транскрипт овог серијала аудио емисија али не по емисијама већ хронолошки по дешавањима од Косарине младости па до дана емитовања емисија. Радујемо се што ћемо Вас подсетити на нашу драгу сестру, а оне који је нису познавали упознати са њеним животом.

У наставку преслушајте аудио снимке емисија „Силен“.

Уредништво Срби на окуп