Генетичар Стојковић део групе која ће кандидовати научнике за Нобелову награду

miodrag stojkovic

Лесковчанин Миодраг Стојковић, један од најпризнатијих српских генетичара, биће део групе која ће кандидовати научнике за Нобелову награду у области медицине. Стојковић каже да је велика част поново бити део овакве научне популације.

Позив је Стојковићу стигао од Нобелове скупштине Каролинска унвирзитета, а како је написао на свом Твитер налогу, част му је да поново учествује у раду групе која ће кандидовати научнике.

Велика је част и ове године бити део научне популације која предлаже кандидате за Нобелову награду из области медицине/физиологије. Наука покреће људе, људи покрећу науку. Апсолутно – написао је Стојковић.

Миодраг Стојковић један је од најпризнатијих српских генетичара. Дипломирао је на Ветеринарском факултету у Београду, а докторирао 1996. године на Ветеринарском факултету у Минхену у области ембриологије и биотехнологије.

Бави се научним радом из области генетике и професор је на Медицинском факултету у Крагујевцу, где је шеф катедре за хуману генетику. Један је од првих научника у Европи који заједно са проф. Екхардом Волфом и др. Валеријем Закхартченком почиње интензивно да се бави клонирањем домаћих животиња.

Оснивач је специјалне болнице за лечење стерилитета Spebo у Лесковцу.

Тренутно ради на Харвард универзитету.

Извор: Јужне вести