Спасовски и Заев посетили Патријаршију ради разговора о статусу Цркве у Северној Македонији

spasovski-vartolomej-zaev

Председник прелазкне Владе Северне Македоније Оливер Спасовски посетио је, заједно са бившим премијером Зораном Заевом, у Истанбулу патријарха васељенског Вартоломеја.

Према саопштењу коју је издала Екуменска патријаршија, сврха посете била је да се сагледа црквени проблем Северне Македоније и разговарају о досадашњим потезима као и о спремности за поновном успостављањем регуларности у Цркви Северне Македоније, под именом Охридска архиепископија.

Потпуно саопштење Патријаршије:

Његова светост екуменски патријарх Вартоломеј примио је његову екселенцију г. Оливера Спасовског, премијера Републике Северне Македоније, на његов захтев, у чијој пратњи су били претхотник на месту премијера, његова екселенција г. Зоран Заев и његове колеге г. Дане Талевски и г. Дејан Сотировски.

Сврха састанка била је разматрање црквеног проблема у земљи. Током разговора дисутоване су претходне фазе у вези са овим проблемом, а у чијој основи лежи спремност за поновно успостављање регуларности Цркве Северне Македоније под именом Охридска архиепископија, након благовремене молбе према Мајци Цркву.

Након тога, одлучено је да се делегација Српске цркве и Цркве у тој земљи позову пред Свету Столицу Екуменске Патријаршије на консултације, у настојању да се постигне заједнички договор и решење.

Атмосфера између саговорника била је топла и искрена; након састанка су њихове екселенције наставиле разговоре у Патријаршији, а затим су се повукли у своје резиденције.

Премијер и његове колеге изразили су поштовање и поверење у Мајчинску цркву, од које су добили благослов за благостање свештенства и народа.

Поред екуменског патријархадискусији су присуствовали митрополит француске господин Еммануел; силибријски г. Макимос; Андриополиса г. Амфилоцхиос; Велечасни архимандрит г. Јоаким и ђакон Гргур, капелан и заменик капелана Светог и Последњег Синода, као и часни г. Константинос Деликостандис, главни учитељ и директор Прве патријархалне канцеларије.

У име канцеларије

Светог и Последњег Синода / ибна

Извор:
ИБНА