Мини-хидроелектране угрозиле Власину

Vlasina-reka-Vlasotince-mala

Власотинце – Сви покушаји да се спречи градња МХЕ на реци Власини, њеним притокама, али и другим рекама у власотиначком крају, остали су безуспешни – каже Мирослав Краинчанић, дугогодишњи председник Еко-базе „Југ” и добитник међународног признања Гран при за заштиту Власинског језера.

Краинчанић истиче да је о угрожавању реке Власине отпадним водама од Бабушнице и Црне Траве узводно до Власотинца, укључујући и незакониту експлоатацију шљунка у њеном кориту, али и изградњу каменолома на Дубровишкој реци, као и бројних МХЕ на подручју Црне Траве, и о другим активностима везаних за заштиту реке Власине и обезбеђењу здраве воде за пиће, слао апеле локалним медијима и надлежним организацијама, али се све завршавало – тоталним игнорисањем.

– Упозорио сам и на конкретне примере испуштања опасних материја у Власину и њене притоке. Једном се догодило да је река Власина била толико загађена да се у водоводу, који је користи за снабдевање града водом, уочили да је на филтерима за пречишћавање био најблаже речено хаос. На заштити реке Власине, али и свих река у Србији, недавно смо у Параћину формирали кровну организацију „Самоков” у нади да ће ускоро бити преиспитано покретање свих дозвола, али и давање сагласности за градњу нових – каже Крајинчанић.

Овај просветни радник који је дуго био на челу Еко-базе „Југ”, која сада делује у оквиру организације „Самоков”, каже да ће наставити да се бори на очувању животне средине и заштиту река, али у томе може да успе једино ако сви којима је стало до заштите животне околине и наших река, дигну свој глас.

Протеклих дана посебно су узнемирени мештани села Дадинца, које припада општини Власотинце, због најаве градње још једне МХЕ на Козарачкој реци, коју многи зову Рупска, по месту где извире и која протиче поред села Дадинца. Из тог насеља у коме је највећи број старачких домаћинстава, најављују да ће организовати серију протеста и да ће истовремено упутити отворена писма највишим државним органима како би се спречила својеврсна „хајдучија” од које користи има мала група повлашћених, бахатих појединаца који не презају од уништавања река и извора воде за пиће. У таквој ситуацији ионако осиромашена планинска села, попут Дадинца, доведена су у безизлазну ситуацију!

Гасовита планета добила име по реци

Поводом сто година од оснивања Међународне астрономске уније (MAU) организован је конкурс под називом „Именуј егзосветове”. Како је „Политика” већ писала, учествовало је 780.000 људи из свих крајева света, а Србија је имала задатак да предложи и изгласа ново име за звезду WASP-60 и њену планету WASP-60b. Тако је једна звезда добила име Морава. Она је жута, слична Сунцу, а њен пратилац, гасовита планета названа је по реци Власини.

Извор:
ПОЛИТИКА