Шапчанка четири месеца у притвору због псовања Вучића

Šapčanka-

Иницијатива жене Србије испред Палате правде одржала је скуп подршке Александри Јанковић Аранитовић (49) којој је 26. јула одређен притвор због писаних псовки на Твитеру, упућених председнику Александру Вучићу и његовој деци.

На данашње саслушање дошао је адвокат притворенице, Александар Оленик, који је оценио да је њен случај класичан пример како власт и режим поступају са онима који слободно мисле и говоре.

– Ово је пример када се притвор злоупотребљава као казна, док се неко ко још није осуђен кажњава притвором. Притвор је мера обезбеђења да неко буде присутан на суђењу, а не казна. Александра је већ четири месеца у притвору због тога што је опсовала Вучића, што је само по себи бесмислено. А формалан разлог за притвор је још бесмисленији, цитирам: „Лака доступност интернета и рачунарске опреме на слободи“. Сви знате да се у таквим случајевима одређује или кућни притвор са мером забране приступања интернету или само мера забране приступања интернету. Александра је признала шта је написала, то није спорно – каже адвокат.

Он тврди да не постоји „нити један разлог за притвор осим кажњавања“ и по његовом мишљењу, Александра „служи за пример осталима, поготово на Твитеру и осталим друштвеним мрежама, како се пролази ако се говори искрено, храбро и ако се каже оно што се мисли“.

– То јесте увреда, али сви имамо право на слободу говора. За увреду можемо да кажњавамо новчано, а не притвором. Режим на основу Александре показује другима да покушава да контролише друштвене мреже – рекао је Оленик.

Извор:
ИНФОРАДАР