Трамп наредио убиство још једног иранског генерала: Шахлаи избегао смрт у Јемену

000 Sulejmani

Истога дана када је у нападу дроном у Ираку ликвидиран генерал Касем Солејмани америчке снаге покушале су да убију још једног високорангираног генерала иранске Револуционарне гарде у Јемену

Истога дана када је у нападу дроном у Ираку ликвидиран генерал Касем Солејмани америчке снаге покушале су да убију још једног високорангираног генерала иранске Револуционарне гарде у Јемену.

Оба напада изведена су истовремено, али је генерал Абдул Реза Шахлаи( Abdul Reza Shahlai), задужен за финасирање јединица Кудс (Специјални огранак Револуционарне гарде) у региону успео да избегне судбину свог саборца.

Према извештајима који су се тек појавили атентат на Шахлаија који је кључни командант проиранских снага у Јемену није успео.

Ова строго поверљива операција, попут оне у Ираку, требала је да нанесе фатални удар иранским интересима у региону.

И док је убиство генерала Солејманија подигло тензије до ивице отвореног сукоба две земље, укључујући и ракетирања америчких база и дипломатских представништва у Ираку, дотле је неуспели атентат на Шахлаија остао (случајно или намерно) под велом тајне.

Нити су Американци (имали чиме да се похвале) нити су Иранци хтели да славе неуспео атентат.

Према писању Вашингтон тајмса, четири обавештајна извора која су упозната са материјом, нису потврдила смрт Шахлаија.

Пракса је, како наводе извори британског дејли мејла, у Пентагону да се две акције уколико су успешно спроведене истовремено и потврде. За сада је само потврђена смрт Солејманија.

Шахлаи се налази на потерници Вашингтона и његова глава је уцењена са 15 милиона долара.

Овај ирански генерал рођен је око 1957. године, а према индицијама којима располажу америчке обавештајне службе, он стоји иза напада у Карбали 2007. године када су отета и убијена петорица америчких војника. На терет му се ставља и учествовање у завери против саудијског амбасадора 2011. године у једном италијанском ресторану у Вашингтону.

Његова база је у главном граду Јемена, Сани, где се бави финансирањем и организовањем Хута, проиранских, шиитских, снага у Јемену.

Извор:
НОВОСТИ