Светска метеоролошка организација: Дим од пожара у Аустралији стигао до Јужне Америке, а могао би се проширити и на Арктик

Дим настао као последица шумских пожара у Аустралији прешао је Тихи океан и стигао до градова у Јужној Америци, а могао би се проширити и на Арктик, упозорила је у уторак Светска метеоролошка организација (WМО).

Дим је небо над Окландом на Новом Зеланду већ обојио у наранџасто. Међутим, небо над веома удаљеним градовима у Јужној Америци је посивело, а WМО преноси и извештаје о изразито црвеном заласку Сунца у аргентинском главном граду Буенос Аиресу.

„Пожари су изазвали опасно загађење ваздуха и запријетили здрављу људи у великим градовима у Аустралији, па на Новом Зеланду, да би дим прешао хиљаде километара преко Пацифика до Јужне Америке“, рекла је портпаролка WМО-а Клер Нулис новинарима у Женеви.

Дим је „вероватно“ стигао и на Антарктик, додала је она.

Пожари, који месецима бесне Аустралијом, отпустили су 400 мегатона угљен диоксида у атмосферу и произвели опасне загађиваче, објавио је у понедељак систем ЕУ за посматрање Земље Коперник.

Смеђе чађаве наслаге већ су забележене на глечерима на Новом Зеланду и могле би да убрзају њихово отапање, упозоравају у Копернику.

Извор: Хина