Већина Американаца страхује од рата са Ираном

front

ЊУЈОРК –  Америчка јавност све је критичнија према поступцима Доналда Трампа према Ирану након што је наредио америчкој војсци да убије моћног иранског војног заповедника, а већина одраслих особа у САД страхује да би две земље могле да зарате у блиској будућности, показује нова анкета Ројтерса и Ипсоса.

Национално истраживање јавног мњења показало је да 53 одсто одраслих особа у Сједињеним Државама не одобрава начин на који се Трамп односи према Ирану, што је повећање за око 9 одсто у односу на сличну анкету направљену средином децембра.  Број одраслих који „чврсто не одобравају” Трампове поступке у Ирану – 39 одсто – већи је за 10 одсто.

Одговор је у великој мери подељен по страначким линијама: неодобравање је током протеклог месеца порасло међу демократима и онима који гласају за независне кандидате, док се није променио међу републиканцима.

Око девет од 10 демократа и пет од 10 независних не одобравају Трампове поступке у Ирану. Међу републиканцима, један од 10 их не одобрава. Један од 10 демократа, четири од 10 независних и осам од 10 републиканаца одобравају начин на који Трамп поступа према Ирану.

Трамп, који је рекао да је Сулејмани планирао да нападне Американце, тврдио да је напад требало да заустави рат са Ираном. Председник је претио да ће напасти иранска културна добра ако се Иран одлучи на освету, али је касније рекао да ће се придржавати закона.

Према анкети, Трампова општа популарност остала је стабилна након убиства Сулеиманија, при чему 41 одсто одобрава његов учинак на функцији, а 54 одсто не одобрава.

Американци су се, чини се, сада много забринути због ризика од рата са Ираном.

Одвојена анкета Ројтерс / Ипсос која је трајала од 3 до 6 јануара открила је да 41 одсто сматра Иран „непосредном претњом” за Сједињене Државе, што је 17 одсто више у односу на сличну анкету која је спроведена у мају 2019.

Такође се показало да 71 одсто Американаца страхује да ће САД бити у рату са Ираном у наредних неколико година, што је пораст од 20 одсто у односу на мајску анкету, преноси Танјуг.

Извор:
ПОЛИТИКА