Сенат Универзитета у Београду поништио докторат Синише Малог

rektorat-zastava

Сенат Универзитета у Београду једногласно је одлучио да поништи докторску дисертацију Синише Малог

Сенат Универзитета у Београду поништио је данас докторат министра финансија Синише Малог, на основу решења Одбора за професионалну етику УБ, који је утврдио да је његова докторска дисертација плагијат. Сенат је на данашњој седници једногласно поништио докторску диплому. Одлука је коначна а Синиша Мали може да покрене поступак против те одлуке пред надлежним судом, преноси Бета.

За поништавање дипломе гласали су сви присутни чланови Сената, укључујући и декана Факултета организационих наука Милију Сукновића. Ректорка УБ Иванка Поповић је пре гласања прочитала допис Одбора за професионалну етику, у коме је наведено да је решењем тог одбора преиначена одлука Наставно-научног већа Факултета организационих наука и утврђено неакадемско понашање Синише Малог приликом израде докторске дисертације коју је одбранио 2013. на ФОН-у, тако што је „дословно преузео текстове других аутора без навођења њихових имена и извора из којих је текст преузет, као и без јасног обележавања преузетих делова”. Тиме је Мали повредио Кодекс професионалне етике из члана 22, који дефинише плагирање.

У допису се наводи и да је чланом 11. став 2. Правилника о поступку поништавања дипломе и додатка дипломи прописано да се коначна одлука, којом је утврђено да докторска дисертација није резултат самосталног рада или оригиналног научног рада, доставља Сенату ради доношења одлуке о поништавању дипломе. Члановима Сената је достављено и решење Одбора за професионалну етику од 28. новембра.

О овој тачки дневног реда нико није дискутовао, само је ректорка рекла да је Сенат дужан да потврди одлуку Одбора за професионалну етику.

„Одбор је урадио свој посао, сада је време да и Сенат уради свој“, рекла је Поповић и додала да Мали може да покрене управни спор.

Подсетимо, поступак утврђивања неакадемског понашања Синише Малог при изради докторске дисертације трајао је више од пет година. За то време процедура је више пута прекидана, најпре због недостатка правилника, потом се дуго чекало да се формира стручна комисија која је анализирала његов докторат и два пута закључила да је она резултат самосталног научног и истраживачког рада кандидата.

Међутим, Одбор за професионалну етику, је „извео недвосмислен закључак да је Синиша Мали дословно преузимао тест из дисертације Стифаноса Хаилемариама, преводећи га са енглеског на српски. Од 35 страница у којима је утврђено преузимање текста, 30 страница садржи преко половине преузетог текста, од чега су 16 страна целе или скоро целе преузете.

Одбор је закључио и да је Мали дословно преузимао текст из књиге „Нови модели приватизације у Србији“, коаутора Бориса Беговића, Бошка Живковића и Бошка Мијатовића. Као и у случају преузимања дисертације Хаилемариама, ова књига није у раду цитирана, нити се налази у списку литературе, а преузиман текст није означаван коришћењем знака навода, пише у решењу Одбора за професионалну етику.

Сенат је донео одлуку о избору у звање гостујућег професора Универзитета у Београду Ђорђа Јаковљевића, професора Института целуларне медицине Факултета медицинских наука на Њукасл Универзитету у Великој Британији.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ