Дневник заблуда: Архитектура и земљотреси

KD-maldini_

Нестручна градња није само у домену грађевинарства, већ пре свега на плану кривичног дела, јер представља трајно угрожавање јавне безбедности и живота грађана

НЕДАВНО је Албанију погодила серија снажних земљотреса у којима је страдао велики број особа, повређене су стотине људи, а срушене хиљаде архитектонских објеката. Овај догађај отвара питања да ли архитектонски објекти у нашим градовима могу да одоле овако снажним потресима.

За време социјализма, градњу у Србији водила су државна предузећа, задовољавајући нагло нарасле масовне потребе становништва за стамбеним простором. Архитектонски објекти подизани су према грађевинским стандардима који су гарантовали квалитет. Прекретница у односу друштва према квалитетној градњи догодила се деведесетих година прошлог века, када су законима омогућене надградње старих зграда. У беспарици, суочена са немогућношћу финансирања одржавања и поправки грађевинског фонда, држава је дозволила надзиђивање зграда са равним крововима и њихово покривање косим. Ово је довело до масовне злоупотребе када су многи похрлили да граде на равним крововима – бесплатним локацијама које би добили „на поклон“ прикупивши потписе станара на име сагласности о градњи. Уместо покривања зграда косим крововима, преко ноћи су никле доградње два и више спратова. Озбиљније анализе конструкције и темеља, тада ни касније, нису представљале битан услов добијања грађевинске дозволе, а нестручним надградњама наши градови су, грађевински, конструктивно и ликовно дефинитивно уништени. Последице погрешне политике присутне су и данас. Само у Београду имамо на хиљаде зграда оптерећених лоше надзиданим етажама. Зграде пројектоване да имају четири спрата добиле су преко ноћи још два и више, а након протока времена многе су надзидане и други пут што је угрозило њихову већ нарушену безбедност.

Друга врста уништења статике и сеизмике зграда је нестручно рушење конструктивних стубова и зидова унутар објеката. По правилу, сваки нови станар зграде руши зидове и преправља распоред просторија по сопственој вољи. Познат је случај власника стана у приземљу београдске стамбене десетоспратнице који је исекао два носећа стуба и трајно угрозио целу зграду да би „проширио“ кухињу! Поражавајуће, постоје на хиљаде сличних случајева који су шире непознати и нису процесуирани. Зато, крајње је време да ове неправилности документујемо, израдимо катастар непокретности са убележеним променама у унутрашњости свих објеката и донесемо стратегију њиховог повраћаја у претходно стање. Нажалост, Србија је ретка земља у свету која спроводи политику некада такозване легализације, а данас познате као „озакоњење“. Ако нешто желите да градите без дозволе, можете слободно, а после поднесите захтев за „озакоњење“ вашег противзаконитог чина. Ипак, нестручна градња није само у домену грађевинарства, већ пре свега на плану кривичног дела, јер представља трајно угрожавање јавне безбедности и живота грађана.

Извор:
НОВОСТИ