„Деца се краду и данас, а држава врши притисак да се не сазна истина“

cicarevic

Набујале емоције, размена оптужби и цепање текста новог прописа, обележило је Јавно слушање поводом предлога закона о несталим бебама, одржано у Народној скупштини.

Председник Удружења родитеља несталих беба Србије Владимир Чичаревић, за говорницом је исцепао закон и упутио на неодговрност државе и надлежних институција уз повике „Срам вас било“. Чичаревић је од присутних због свега изреченог поздрављен аплаузом, а за Директно.рс испричао шта је заправо изазвало такву његову рекцију, шта је све спорно у поменутом закону, али и који су планови овог Удружења.

– Ја генерално не разговарам тако, то није мој ниво комуникације са било ким, али догодило се. Моју реакцију изазвало је то када је Батковић, државни секретар рекао да је то тако професионално донешен закон, да се ту држава изборила. Тада сам узео онај закон како бих им указао на неправилности, али онда сам схватио да нема потребе да просипам бисере пред свиње и да нема потребе да је њима причам о закону и шта не ваља, када и сами знају, као и да је закон направљен да би се фокус склонио са истрага које се тичу трговине бебама и сматрам да је моја реакција била оправдана – каже Чичаревић и додаје да их је на јавно слушање закона, како су га они назвали о несталим бебама, позвала Скупштина Србије.

Наводи да постоји неколико проблема, који се годинама занемарују, а он је у Скупштии Србије поново изнео захтев да донесе „лекс специјалис“, који ће омогућити кривичну одговорност за оне који су учествовали и учествују у трговини новорођеном децом.

– Они нас позивају на то јавно слушање, дају нам сиромашних 10 минута где не можете ништа да испричате. Звали су нас да разговармо о закону који нема везе са нама, а ми њима годинама говоримо да закон не траба такав да буде, који нема истрагу, нема кривичну одговорност, већ закон који ће се бавити истрагама ко је крао бебе – каже саговорник Директно.рс и подвлачи да је „закон направљен намерно да не би дошло до истраге“.

– Не желе да се сазна да је пет министарстава укључено у трговину децом. Ми имамо поуздане информације, и документацију која указује, али судска пракса то другачије гледа. Када бисмо узели систематско гледање свих тих докумената, дошли бисмо до тога да су сумње основане, али још увек немам конкретан, опипљив доказ, који бисмо могли да пласирамо у јавност. Не би било професионално – каже Чичаревић.

Наш саговорник објашњава да је закон који је донела Влада Републике Србије, проистекао из пресуде Зорице Јовановић против Републике Србије, једине мајке која је добила спор.

– У јавности се то јако меша, и треба нагласити да то није спор за крађу беба, већ пресуда од пре пет, шест година, против РС, зато што Република Србија није дала адекватне информације о судбини њеног детета. Уопште се не ради о трговини децом о чему ја говорим већ годинама. За сво то време ми смо захтевали од министра да седнемо да разговарамо, да покажемо да тај закон и цела та прича око Стразбура нема везе са нама. Овде се деца и дан данас краду из породилишта и имамо хиљаде доказа, а они то занемарују. Овај закон је само амортизација неколико кривичних дела и све се своди само на на промену породичног стања, где је угрожено право на породицу, а то нема апсолутно никакве везе с нашом причом.

Ми већ десет година говоримо да треба да се донесе лекс специјалис, посебан закон који ће се тиме бавити, али не можете да правите специјални закон, а  направили радну групу за неку тему. Потребно је да позовете родитеље, жртве и да вам испричају како долази до тога, па тек онда држава треба да направи неки опис целе приче и да заједно видимо како ћемо то да спречимо и како ћемо да правимо тај лекс специјалис

– У овом случају нас нико није питао ништа, правио је рачун без крчмара и направио закон који никоме не одговара, а што је најгоре од свега министарство правде се избламирало на највећи могући начин. Фредрик Сундберг, руководилац Одељења за извршавање пресуда Европског суда за људска права из савета министара је схватио да га је министарка Нела Кубуровић лагала, да су слали дописе у којима су биле информације које нису истините и он је исказао незадовољство Комитета министара.

„Институције не желе да нас приме“

Чичаревић наводи да су Уједињене нације једина релеванта институција која га је примила на састанак на основу само једног захтева.

– Тамо сам био на састанку пре четири године. Никада нико ни из једног министарства није желео да ме прими. За пет година то је можда било једанпут и то само да би нас „откачили“. Конкретно причам у моје и име Удружења родитеља несталих беба Србије, као удружења које је највише информација дало јавности везано за трговину децом.

Шта даље?

Наш саговорник наводи да ће наредних месеци имати састанке и правити читав лаборат целокупне приче, те у наредном периоду изнети званичан став.

– Правимо план како ћемо ићи даље, јер влада потпуни притисак државе. Сада нам се јавила и струка. Прави се стручни тим лекара, правника, психолога. Ми све време имамо проблем да струка неће уопште да разговара са нама, па сад морамо да активирамо струку, односно структуре које се не боје режима, и које ће без притисака да кажу суд. Потребно је да кажу да је ово злочин над злочинима и да држава мора да реагује, да струка мора да реагује. Имамо правни тим који ће дати суд како би све требало да иде правно. Јер ми заправо немамо дело крађе беба и не можемо да дођемо до тужилаштва, која неће да раде. Ћуте, стављају предмете у фиоке и све се пролонгира, а ми не знамо ко нам је крао децу, а краду се и данас сваког дана – закључује наш Чичаревић.

Извор:
ДИРЕКТНО