Документарни филм „Грабљивци“ – проблем рибокрађе у Србији

Премијера филма „Грабљивци“ заказана је за петак 1. новембар у 19 часова у Новој Искри на Дорћолу

Филм говори о израженом проблему рибокрађе у Србији, пратећи активности рибочувара, риболоваца и активиста за заштиту природе у намерама да спрече илегални риболов, али и прикажу последице прекомерног искоришћавања рибљег фонда у нашој земљи.

Актери филма указују на неконтролисано и нерегулисано тржиште рибом, због чега финансијски испаштају држава и легални произвођачи рибе. У филму је документована слободна продаја строго заштићених врста, које се налазе на ивици изумирања, као и продаја рибе на местима која не испуњавају основне санитарне услове.

Филм је настао на основу истраживања BIRN -а које је објављено у јулу 2018. године, а које се бави управо проблемом изумирања кечиге због превелике потражење, као и незаконитим уловом којем је изложена.

 

Један од аутора истраживања је и аутор документарног филма – новинар Драган Гмизић, оснивач продукције „Greenfield“ из Новог Сада. Гмизић је познат и по ранијим филмовима који се баве еколошким приликама у Србији – „Равница без птица“ и „Црна сенка зелене енергије“ који су награђивани на домаћим и регионалним фестивалима.

Филм је настао у продукцији Greenfield продукције, а у сарадњи са Балканском истраживачком мрежом – BIRN Србија, WWF Adria и AWP – Association for Widlife Protection.

Након пројекције филма биће одржана дискусија на тему рибокрађе са актерима филма.

Извор: BIRN