ПОВЛАЧИ се спорни уџбеник, министар најављује јединствене уџбенике

skola-deca-ucenik

Спорни уџбеник из историје, чији је издавач „Бигз школство“, и у коме се наводи да је данак у крви омогућавао дечацима да напредују на друштвеној лествици, следеће школске године се неће наћи пред ученицима

Иако надлежни признају да је питање позитивних страна данка у крви у једном делу неумесно, ова књига ће бити повучена јер ће се од септембра користити нови уџбеници који се управо прегледају.

Да је овакво формулисање једног од најјезивијих делова наше историје проблематично, сматра и др Златко Грушановић, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ), тела које је основано одлуком Владе Србије и које даје предлог да се уџбеник одобри или не.

Огласио се и министар

„Аутори спорног уџбеника нису дали довољно чињеница како би објаснили из угла памћења српског народа, а сматра се да је период јаничара најгора перцепција и период кроз који је народ прошао“, рекао је Младен Шарчевић и додао и да ће се ускоро у сарадњи са ЗУОВ формирати јединствени уџбеници за националне предмете, као што су српски језик, историја, географија, у којима ће се теме обрађивати на исти или сличан начин.

„Пасус о данку у крви, у контексту целе лекције, мање је проблематичан, колико је неспретно срочено питање о предностима данка у крви. Ове године биће изабрани нови уџбеници, тако да се ово ‘Бигзово’ издање више неће користит“ рекао је Грушановић за Курир.

На питање како је дошло до ове „омашке“, Грушановић каже да су, упркос стручности и преданости чланова комисије које одобравају уџбенике, грешке увек могуће.

„Завод са свим сарадницима, а то су професори на факултету и наставници, којих у овом тренутку има у преко 200 комисија, покушава да укаже на сваку грешку у уџбенику, односно да професионално уради стручну оцену како би до ученика стигао уџбеник према стандардима квалитета. Међутим, грешке се увек могуће и тако је вероватно и овај неспретно формулисан задатак промакао комисији“, закључује Грушановић.

Историчар Миле Бјелајац истиче да не постоји ништа позитивно у пракси насилног одузимања деце од мајки.

„Сам назив данак у крви говори о чему се ту радило. То је било потпуно одрођивање деце од њихових родитеља, али и народа. Наравно да се могу наћи примери да је неко од те деце касније напредовао у Османском царству, али напредовао је као муслиман. Остали су пунили јарке, страдајући у турским походима“, рекао је Бјелајац.

Извор:
МОНДО