Наводни купци Мегатренда – не постоје, реч је о моделима са интернета

megatrend

Продаја Универзитета Мегатренд, буквално преко ноћи, само дан након емитовања документарног филма на Н1 о факултетској дипломи коју је тамо стекао министар полиције, из дана у дан делује све бизарније. Како је показало истраживање Н1, руководство компаније која је наводно преузела Мегатренд тешко да је могло да исплати новац за куповину, из простог разлога јер ти људи – не постоје.

Ко стоји иза конзорцијума који је, по тврдњама бившег власника Миће Јовановића, купио Универзитет Мегатренд?

Руководство инвестиционог фонда ЕФАС, по свему судећи, прилично је свестрано. Потпредседник ове светске компаније Николас Бахмир, поред бизниса бави се и образовањем, односно предаје на једном америчком универзитету, једино што се тамо зове Бернард Флоривал Мартинс, а у слободно време је и агент за некретнине са личном картом на име Питера Рука.

Млада нада компаније која је купила Мегатренд и њен главни оперативац Маркус Јоханесберг, такође је и географ, једино што се на том послу одазива на име Купер Рес, док Ким Стерн, још један од руководилаца Мегатренда, рекламира једну зубарску организацију.

Иако је јасно да су у питању фотографије које свако може да купи на интернету, односно да људи под наведеним именима не постоје, бивши ректор Мегатренда мисли да се са једним од њих чуо телефоном.

Н1: Ко је Николас Бахмир, који је потпредседник ЕФАС Wорлд?

„Не знам ко је. Ја сам у целој овој причи једном с њим разговарао. Отприлике деветнаест месеци колико трају преговори, све то време је долазио само Дејан Ђорђевић“, казао је Мића Јовановић.

Н1: А разговарали сте са Николасом Бахмиром?

„Мислим да је он био с неким ко је био из тог конзорцијума“.

Н1: Је л’ био тамо Маркус Јоханесберг или Ким Стерн?

„Не знам то да вам кажем“.

Н1: Господине Јовановићу, у питању су измишљене личности, зар не?

„Па…нисам сигуран. Не бих могао то да тврдим“, рекао је Јовановић.

Човек од кога је купио Универзитет за 56 милиона евра, са обавезом да уложи још 150 милиона, каже да је имао дилеме у вези са Ђорђевићевом улогом у послу, али га није занимало да провери да ли је купац заиста инвестициони фонд.

„Ја то нисам проверавао, јер ме није занимало. Ми смо имали чврст договор, направили смо озбиљан уговор који је оверен код нотара, са свим гаранцијама“, каже Мића Јовановић.

Н1: Како мислите да га продате за 56 милиона евра када нисте проверавали коме га продајете?

„Ја бих вама продао кад бисте ми дали толике паре. Уопште ме не занима ко купује. Депоновано је око тридесетак милиона евра на есцроw рачун као гаранција да ће посао да се заврши“, наводи бивши власник Мегатренда.

Н1: Господине Јовановићу, да ли је ово фантомска продаја фирме?

„Не, дефинитивно није фантомска продаја, фирма се стварно продаје“, уверавао је Јовановић.

Новинарка која годинама истражује пословање Мегатренда није уверена у Јовановићеву верзију приче. Ипак, сматра да од сумњи у фантомску продају постоји много значајнија тема.

„Уместо да се сада бавимо овом вероватно лажном продајом и лажним немачким инвестицијама, мислим да је време да се Тужилаштво позабави Мегатрендом. Не само Мегатрендом, већ и Националним саветом за високо образовање,

Националним телом за акредитацију, који су директно или индиректно одговорни за то што Мегатренду још увек није одузета акредитација“, изјавила је Наталија Милетић.

Мића Јовановић најавио је да Србију напушта наредног четвртка – сели се у своју кућу на Азурној обали а на Мегатренду, каже, остаје као специјални саветник новог ректора.

Извор:
Н1ИНФО