Бугарска црква направила корак ка признању „нове цркве“ Украјине

bugari

Име поглавара такозване „Православне цркве Украјине“ Епифанија Думенка први пут је поменуто на литургији коју је служио јерарх Бугарске православне цркве, пише грчки портал „Ромалевфронимати“.

У Храму Светог Атанасија и Светих Акакија и Дамаскина Студита у Лангади (Грчка), митрополит пловдивски Николај, који је допутовао из Бугарске, 27. новембра служио је јутарњу литургију.

Током литургије, ђакон је читао локални диптих, у који је унесено и име поглавара „нове цркве“ Украјине.

Како је саопштено, заједно са бугарским митрополитом су служила и два митролита и епископ Грчке православне цркве.

Лангадска епархија налази се на списку непожељних грчких епархија за ходочаснике Московске патријаршије, јер су њихови архијереји ступили у литургијско или молитвено општење са представницима „нове цркве“ Украјине.

Бугарска православна црква до данас није дала званичну изјаву да ли признаје неканонску цркву Украјине, која је формирана пре годину дана уз подршку Цариграда и тадашње украјинске администрације.

Александријска православна црква је 8. новембра унела Епифанија Думенка у диптих као поглавара „нове цркве“ Украјине. Руска православна црква је саопштила да је с дубоким жаљењем примила вест о признавању поглавара расколничке структуре и додала да је због признавања Епифанија немогуће даље молитвено спомињање Теодора Другог током богослужења у оквиру Московске патријаршије.

Извор:
СПУТЊИК