Мартиновић и званичници Српске листе именовани у савете Универзитета и факултета

martinovic

Влада Србије доделила је још једну функцију Александру Мартиновићу, посланику и функционеру СНС – он је на последњој седници изабран за члана Савета Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици. Функције у саветима Универзитета и више факултета у Косовској Митровици добило је и низ истакнутих функционера Српске листе, међу којима су и Горан Ракић, градоначелник Косовске Митровице, бивши министри у Влади Косова Иван Тодосијевић и Далибор Јевтић, посланици Славко и Игор Симић.

Министар просвете Младен Шарчевић за Инсајдер каже да њихов избор није противзаконит ни необичан.

Инсјадер преноси да су Александар Мартиновић и још 10 функционера Српске листе у савете Универзитета и неколико факултета у Косовској Митровици именовани у једном дану – 21. новембра. Они су постављени на те функције, иако се у Закону о високом образовању наводи да Влада чланове савета високошколских установа бира „из реда истакнутих личности из области науке, културе, просвете, уметности и привреде“.

Александар Мартиновић, кога је Влада поставила за члана Савета, дугогодишњи је посланик СНС. Упоредо с политичким ангажовањем он већ 18 година ради и на Правном факултету у Новом Саду, а од прошле године је запослен и као професор на Високој медицинској школи у Ћуприји. Како су медији објавили, недавно је добио сагласност да може да предаје и на крагујевачком Факултету медицинских наука.

За члана Савета Универзитета у Приштини именован је и Горан Ракић, председник Српске листе и градоначелник Северне Митровице, затим Винка Радосављевић, такође функционерка СЛ, као и Иван Тодосијевић, председник привременог органа Општине Звечан. Тодосијевић је као кандидат СЛ учествовао на изборима за косовски парламент и стекао је право да обавља функцију посланика, а претходно је био министар за локалну самоуправу у влади Рамуша Харадинаја.

Тодосијевић, међутим, наводи за Инсајдер наводи да не зна да је именован на ту функцију.

„Не знам ништа о томе. Можда је неки други Иван Тодосијевић, има их неколико“, каже он.

Истог дана у Савет Правног факултета у Косовској Митровици именован је Игор Симић, портпарол СЛ и посланик те странке у косовском парламенту, а на исту функцију постављен је и Љубинко Караџић, који је такође међу члановима СЛ који су ушли у Скупштину Косова. За члана Савета Правног факултета Влада је изабрала и Далибора Јевтића, потпредседника СЛ, који је био министар за заједнице и повратак и заменик премијера у влади Рамуша Харадинаја.

У Савет Факултета за спорт и физичко васпитање Влада је именовала још два члана СЛ – Славка Симића, који ће бити посланик и у новом сазиву косовског парламента, и Зорана Мојсиловића, који је био у претходном. Милан Радојевић, некадашњи заменик косовског министра унутрашњих послова, именован је за члана Савета на Економском факултету.

„Разговарали смо о томе на страначким органима“

Радојевић за Инсајдер каже да зна да је био предложен за ту функцију, али да му није познато да је изабран.

„Никакве детаље не знам. Док не буде службено не могу да коментаришем“, наводи он.

Да је био предложен за члана Савета Пољопривредног факултета потврдио је за Инсајдер Зоран Тодић, председник Општине Лепосавић и функционер Српске листе, али, како каже, није обавештен да је на то место и изабран. Он наводи да се о томе причало на страначким органима.

„Разговарали смо на ту тему, да треба да се шаљу предлози за чланове савета свих факултета приштинског универзитета“, каже Тодић.

На питање зашто се о томе разговарало на страначким органима, одговара да није само странка у питању, већ да је о томе разговарало руководство општине у сарадњи са осталим општинама и свим институцијама. Упитан шта ће политичари на универзитету и факултетима, Тодић за Инсајдер каже: „Нису само политичари. Ко каже да су све политичари“.

Шарчевић: Они су оданде

Избор политичких функционера за чланове савета Универзитета и факултета у Косовској Митровици за министра просвете Младена Шарчевића није споран. Конкретно, за избор народног посланика Александра Мартиновића за члана Савета Универзитета, министар за Инсајдер наводи да „није против закона“. Ни именовање осталих политичких функционера на поменуте функције, Шарчевићу није проблематично.

„То није необично, они су оданде“, каже он. На подсећање да у Закону о високом образовању пише да Влада чланове савета високошколских установа бира „из реда истакнутих личности из области науке, културе, просвете, уметности и привреде“, министар просвете додаје да се они бирају и из „јавног и друштвеног живота“.

То се у Закону, међутим, не наводи. Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици функционише као и сви остали универзитети у Србији, односно финансира се из буџета Републике Србије. Запослени на том универзитету имају иста права као и сви остали на Косову који се финансирају из српског државног буџета, што значи да имају право и на косовски додатак. А косовски додатак значи да им је основица плате увећана за 50 одсто.

Није јавно објављено колико је новца из буџета ове године издвојено за тај додатак, а председник Србије Александар Вучић изјавио је прошле године да он износи 71 милион евра годишње.

Извор:
Н1ИНФО