ШАВАРШ КАРАПЕТЈАН – ЈУНАК НАШЕГ ДОБА

Те 1976. године Шаварш Карапетјан већ је био спортска звезда СССР-а. Овај млади Јерменин стигао је да са само 23 године 11 пута поруши светски рекорд, 17 пута буде првак света, 13 пута европски шампион и 7 пута првак СССР-а. Какав спортиста! Недостижан и за Марка Спица и за Мајкла Фелпса.shavarsh-karapetyan-real-life-hero-champion-swimmer2На врхунцу пливачке каријере, једног дана у септембру 1976. године, тренирао је поред акумулационог језера крај Јеревана кад је зачуо лом у близини: тролејбус препун путника сурвао се у језеро и потонуо на дубину од око 10 метара.

Не размишљајући дуго, Шаварш је заронио у мутну воду, дошао до тролејбуса и ногама разбио прозор, а онда почео да вади једну по једну особу. Брзином од око 35 секунди по особи, извукао је 30 од 92 путника, али је само двадесет преживело. „Само“ двадесет?!!!shavarsh-trolley-new_reviseИсечен од стакла, инфициран прљавом водом и муљем, Шаварш се онесвестио док је извлачио тридесету особу. Од последица свог подухвата зарадио је запаљење оба плућна крила и сепсу.

46 дана био је без свести, између живота и смрти. Када се коначно пробудио, сазнао је да је његовој пливачкој каријери дошао крај.

Кад су га касније питали шта му је било најстрашније, Шаварш је одговорио: „Знао сам да могу да зароним само ограничен број пута, и плашио сам се да ћу погрешити. Доле је било тако мрачно да ништа нисам видео. Једном сам уместо путника извукао седиште … Могао сам да спасем још један живот. То седиште ме још увек прогони у сновима.“

За ово Шаваршово јунаштво није се одмах сазнало, захваљујући бирократској немарности обласног шефа полиције, који је слике са места несреће држао у фиоци две године. Када је јавност коначно обавештена о јунаштву младог шампиона, добио је значајне медаље и награде, а када је Комсомолскаја правда 1982. године објавила чланак о „Шампионовој подводној бици“, Шаварш је постао легенда целог СССР-а. Читаоци су му послали 60 000 писама.6a21af9ee172401285f7d50dc99b1e86Међутим, за Шаварша је херојство начин живота. Када се 1985. нашао поред зграде у пламену, није га зауставило сећање на последице подвига из 1976. Улетео је у зграду и почео да из ње извлачи људе. Задобио је тешке опекотине, због којих је провео дане у болници.

Шта је после било с овим херојем? Постао је политичар? Славни спортски тренер? Љубимац ТВ камера? Не. Шаварш је отишао у Москву и отворио фабрику обуће којој је дао име „Други удисај“. Обичан живот.

Касније је добио и медаљу УНЕСKО-а за поштену игру и јунаштво, а једном астероиду дали су име Шаварш.

Што се мене тиче, од када сам чуо ову причу, за мене је Шаварш Карапетјан једна звезда више у сазвежђу мојих узора човечности.

Владимир РАДИЋ,

Извор: ЗнаковиПоредПута.ком