Џини Марацани Висконти: Недопустиво је што логор НДХ у Јасеновцу изгледа као терен за голф

jasenovac-iz-zraka-100

СРБИЈА И СРПСКА СА ЈАСЕНОВЦЕМ ТРЕБА ДА КРЕНУ ОД СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА У СТРАЗБУРУ

* Директор америчке фондације „Гери и Франка Малиган“ Џини Марацани Висконти: Тито није урадио ништа да Хрвати признају свој злочин, а када је његов период завршен, одмотало се огромно клупко проблема због прећутаних злочина: “Сада Србија и Република Српска морају да покрену то питање на нов начин

* „Клинтон је од 1994-те дозволио увоз иранског оружја у БиХ, а заједно са оружјем стигла је и иранска тајна служба и мислим да никада није отишла. Сарајево је данас место где су Турска, Саудијска Арабија и Иран у пријатељском односу, једино место на свету где се шиити и сунити јако лепо слажу

* „Све док Америци буде потребно Косово и Метохија, бојим се да се ништа не може учинити. Али, никада се не зна шта ће се десити у будућности. У овом тренутку је веома важно и да у Унеску и УН заштитите ваше величанствене храмове. И никада, баш никада, не одустајте од Косова и Метохије

______________________________________________________________________

СРБИЈА и Република Српска морају да питање усташког логора Јасеновац из Другог светског рата покрену на нов начин, те да за почетак Суду за људска права у Стразбуру упуте тужбу која ће садржавати сведочења преживелих логораша, рекла је директор америчке фондације “Гери и Франка Малиган” Џини Марацани Висконти.

Она је истакла да је недопустиво да логор НДХ у Јасеновцу, уместо да буде прописно и опомињуће обележен, изгледа као терен за голф, док хрватски представници у Јерусалиму кришом постављају спомен-плочу Алојзију Степинцу, надбискупу геноцида.

“Србија може да учини неколико ствари како би скренула пажњу света на овај, још од Титовог времена прећутани геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима”, рекла је Висконтијева за “Вечерње новости”.

Ако припадници хрватског народа не признају своје грешке, каже Висконтијева, они никада неће имати мира у души.

“Ако имате нешто на савести и не желите то да признате, бићете све агресивнији јер желите да прикријете свој злочин. Нама треба мир на Балкану. У будућности ће нас очекивати велики међународни проблеми ако се то у Хрватској не уради”, рекла је она.

Висконтијева је напоменула да Тито није урадио ништа да Хрвати признају свој злочин, а када је његов период завршен, одмотало се огромно клупко проблема због прећутаних злочина.

“Сада Србија и Република Српска морају да покрену то питање на нов начин. Много је учинио израелски истраживач Гидеон Грајф објављујући књигу `Јасеновац – Аушвиц Балкана`, али има још људи који могу да вам помогну”, додала је она.

Висконтијева је недавно током посете Бањалуци предложила да Србија и Република Српска један дан у години посвете јасеновачким жртвама, јер је то један од начина да се свету укаже на истину.

Она је навела да је наслов за њену књигу “Капија ислама” узет из изјаве генерала Пјер-Мари Галоа који јој је 1997. године у Паризу говорио о америчкој политици, рекавши да су САД отвориле капију исламу у БиХ, усред Европе.

“Од 1994. године Клинтон је дозволио увоз иранског оружја у БиХ, а заједно са оружјем стигла је и иранска тајна служба и мислим да никада није отишла. Сарајево је било једно од најлепших и најнеобичнијих места, а данас је место где су Турска, Саудијска Арабија и Иран у пријатељском односу, једино место на свету где се шиити и сунити јако лепо слажу”, додала је Висконтијева.

Она сматра да тренутно нема решења за Косово, које је “веома компликована регија” и користи се за прљаве послове кријумчарења наркотика и цигарета, те обуку исламских бораца.

“Све док Америци буде било потребно Косово и Метохија, бојим се да се ништа не може учинити. Али, никада се не зна шта ће се десити у будућности. У овом тренутку је веома важно и да у Унеску и УН заштитите ваше величанствене храмове. И никада, баш никада, не одустајте од Косова и Метохије”, рекла је Висконтијева.

Извор:
ФАКТИ